Aktualności medyczne
Wiadomości medyczne
Porady zdrowotne
Lipidy skóry w zdrowiu i chorobie: przegląd
Jednym z podstawowych składników budulcowych skóry są lipidy. Odgrywają kluczową rolę w barierowej i odpornościowej funkcji skóry, chroniąc ją pr…
Choroba nowotworowa i jej leczenie powiązane są z wieloma skutkami ubocznymi, m.in. z niedożywieniem i utratą masy ciała. Możliwe przyczyny utraty wag…
Streszczenie pracy pt.: „Selective Consumption of Fish Oil at End of the Day Increases the Physiological Fatty Acid Compositions of Eicosapentaenoic Acid …
W nowym randomizowanym badaniu klinicznym żywności medycznej opartej o WKT omega-3, leucynę i probiotyk Lactobacillus paracasei PS23 stwierdzono, że mo…
Skuteczność działania organizmu odżywianego tłuszczami rybimi w oparciu o wyniki pierwszego polskiego badania o charakterze interwencji żywieniowej u …
Najważniejsze wnioski z pracy: Dieta sama w sobie może ograniczać wzrost komórek nowotworowych, jak również zwiększać skuteczność terapii przeciwn…
Nowe badanie przeprowadzone przez Cornell University wykazało, że suplementacja choliny w okresie ciąży znacząco zwiększa poziom DHA – bardziej niż s…
Wykazano, że niemal wszyscy, u których zdiagnozowano SM, przeszli wcześniej infekcję EBV. Równolegle sprawdzano relacje między zakażeniem innym herpe…
W pracy, która usprawni badania nad tak odmiennymi chorobami jak udar mózgu i demencja, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco skatalogo…
Wnioski: Oleje rybie, ze względu na fakt, że są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które organizm włącza w procesy przeciwza…
Opis badania: W badaniu udział wzięło 138 osób (93 kobiety, 45 mężczyzn) w wieku 40–85 lat. Dobierano osoby deklarujące siedzący tryb życia (mnie…
Wyższy poziom kwasów omega-3 w organizmie człowieka wydłuża oczekiwaną długość życia o prawie pięć lat. Do takiego wniosku doszli naukowcy z USA…
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 (WKT) EPA i DHA omega-3 są przez organizm wykorzystywane do niwelowania stanu zapalnego, towarzyszącego otyłości….
Badanie jest metaanalizą szeregu badań klinicznych polegających na pomiarach poziomu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi krążącej…
Zarys badania: Wcześniejsze badania wykazały, że suplementacja zredukowaną formą koenzymu Q10 hamuje stres oksydacyjny i spowalnia proces starzenia u m…
Belgijscy badacze rzucili nowe światło na mechanizmy stojące za wywoływaniem zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych wystawionych na kontakt z w…
Dzielimy się z Wami naszymi sukcesami. Właśnie ukazała się publikacja naukowa wyników badania „Ocena zmian w obrębie przyzębia oraz parametrów za…
Podsumowanie badania: W trwającym 3 miesiące badaniu klinicznym wykazano, że codzienne stosowanie 20 ml produktu…
W naszym dorobku naukowym pojawiła się kolejne publikacja wyników badania „Naturalnie występujący ester kwasu nerwowego poprawia syntezę mieliny prz…
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 1. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 Tłuszcze to obok węglowodanów i białek…
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 2. Skwalen i alkiloglicerole W poprzednim artykule naszego cyklu przekazaliśmy Państwu podstawo…
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 3. Witaminy D3 i A W dotychczasowych artykułach poświęconych tłuszczom przybliżyliśmy Pańs…
Cukrzyca ciążowa, która dotyka około 5% ciężarnych na całym świecie, wiąże się z upośledzoną tolerancją glukozy oraz insulinoopornością. Mo…
Zespół naukowców z Kaiser Permanente w Południowej Kalifornii przeprowadził badania, których celem było przekonanie się, czy zmiany żywieniowe, w…
Przeciwnowotworowe właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (nnkt) omega-3 od dawna są znane naukowcom. Dużo zależy jednak od tego…
Liczne badania eksperymentalne przeprowadzone w ciągu ostatnich lat pokazały, że DHA ogranicza akumulację neurotoksycznego β-amyloidu i hamuje proce…
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) omega-3 pełnią niezwykle istotną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a w szczególności …
Według raportu Państwowego Zakładu Higieny bezpłodność dotyka już 1,5 mln par w Polsce. Dane światowe wykazują, że z problemem tym zmaga się 10…
Nowotwór jak wiadomo jest bardzo poważną chorobą i mamy nadzieję, że wdrożona przez lekarza terapia ma na celu poprawę naszego zdrowia. Najnowsze b…
W przedstawionym badaniu podjęto próbę wyjaśnienia, dlaczego osoby w średnim wieku najciężej przechodziły infekcje AH1N1. Przeanalizowano pod tym k…
Ludzie, którzy spożywają dietę bogatą w ryby, owoce i warzywa (dieta śródziemnomorska) i jednocześnie ubogą w mięso mogą mieć większą objętos…
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet, a jego częstość występowania wzrosła o ponad 20% na całym świecie od 2008 roku. Niektóre badan…
Pediatrzy i rodzice powinni śledzić rozwój niemowląt. Dlaczego to takie ważne? O tym z dr. Peterem Willatts’em z Katedry Psychologii Uniwersytetu…
Norwescy badacze odkryli ten zaskakujący fakt. Zaobserwowali oni, że u pacjentów otrzymujących 2000 j.m. witaminy D2 (forma pochodzenia roślinnego) d…
Cukrzyca 2 typu nazywana również cukrzycą insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się wysokim…
Migotanie przedsionków (atrial fibrillation; AF) jest najczęstszą arytmią, która występuje u 1-2% populacji ogólnej i jednym z najczęstszych powi…
Marezyny, pochodne kwasu dokozaheksaenowego (DHA) omega-3, stanowią nowy element rodziny endogennych mediatorów przeciwzapalnych i prowygaszających ostr…
Wyniki ostatnich badań opublikowanych w „Nature Medicine” dowodzą istotnej roli protektyny DX (PDX) w zmniejszaniu insulinooporności, a tym samym …
Otyłość i wiążący się z nią przewlekły stan zapalny odgrywają istotną rolę w patogenezie insulinooporności, prowadząc do rozwoju cukrzycy t…
Niski poziom witaminy D3 jest związany z dwukrotnie większym ryzykiem wystąpienia niskiej wydolności fizycznej w starszym wieku (powyżej 65 roku życ…
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 i omega-6 w czerwonych krwinkach (RBC) są obiektywnym wskaźnikiem stanu PUFA i mogą być związane z…
Rak piersi jest jednym z najczęstszych typów nowotworów. Dotyka przede wszystkim kobiet. Szacuje się, że jest on odpowiedzialny za blisko 16 % wszystk…
Kilka lat temu naukowcy odkryli, że komórki organizmu człowieka, z dostarczanych w diecie kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3, produkują dwa typy …
Powszechnie wiadomo, że palenie papierosów jest niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Substancje zawarte w dymie tytoniowym są szczególnie toksyczne dla kom…
Dysfunkcja bioenergetyczna i przede wszystkim niedobór energii mięśnia sercowego może być dominantą niewydolności mięśnia sercowego. Dlatego w os…
Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Jest odpowiedzialny za wyt…
Jak podają najnowsze badania zamieszczone w światowej marki czasopiśmie Journal of the National Cancer Institute osoby chore na nowotwór (a w szczegó…
Witamina D3 jest jedną z najważniejszych substancji dla naszego organizmu, niezbędną dla jego prawidłowego funkcjonowania. Według najnowszych zalec…
Badania naukowe ostatnich 20 lat udowodniły, że dieta czyli to co jemy oraz ile tego jemy wpływa na stan naszego zdrowia. Powszechnie wiadomo, że dieta …
Jakość diety wpływa na zdrowie organizmu. Potwierdzenie tej tezy, po raz kolejny, przynoszą wyniki dwóch dużych badań klinicznych, które zostały op…
Sezon zimowy w pełni. Zima to szczególny okres, w którym odporność naszych organizmów wystawiana jest na próbę. Jesteś wtedy szczególnie narażony…
Okres jesienno-zimowy zmusza nasz organizm do wzmożonej pracy. W tym czasie nasza odporność jest wystawiana na ciężką próbę. Nawet względnie silna …
Najważniejsza dla naszego organizmu witamina D3 jest niezbędna dla zdrowia kości i układu krążenia, chroni nas przed rozwojem nowotworów i cukrzycą…
Jak stwierdzili badacze kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega-3, buduje, chroni i wzmacnia komórki nerwowe a jednocześnie włącza procesy prowadzą…
Witamina D to ważny składnik naszego organizmu i to nie tylko z powodu jej korzystnego wpływu na metabolizm wapnia w kościach. Reguluje funkcje ponad…
Wpływ witaminy D3 na organizm człowieka w chorobach kardiologicznych. Badanie 1. W badaniu klinicznym u osób po 70 roku życia cierpiących na niedobory…
Badanie polskich naukowców ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego udowodniło, że dodanie 1 grama kwasów EPA + DHA omega-3 do standardowej terapii u pac…
Po raz kolejny naukowcy udowodnili, że odpowiednie odżywianie dostarczające naturalnych substancji budulcowych organizmu jest znacznie efektywniejsze w …
Jak podają najnowsze badania światowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA i DHA grupy omega-3 chronią nasz organizm przed chorobą zator…
Rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów dotykających mężczyzn, szacuje się że stanowi on blisko 30% wszystkich diagnozowanych u nich zmian …
Skwalen to naturalna substancja o charakterze lipidowym produkowana przez organizm człowieka. Jego najwyższą zawartość odnotowuje się w skórze, gru…
Witamina D3 jest jedną z najważniejszych witamin niezbędnych człowiekowi. Początkowo uważano, że obszar jej działania skupia się tylko w obrębie…
Å»elazo to bardzo ważny mikroelement, który jest m.in. głównym składnikiem transportującej tlen hemoglobiny. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na te…
Kwasy tłuszczowe omega-3, których najbogatszym źródłem są ryby morskie i inne owoce morza kolejny raz potwierdzają swoją wartość w poprawie jako…
Jak donoszą najnowsze badania, osoby chorujące z powodu serca i układu krążenia (w tym nadciśnienie, cukrzyca, choroba wieńcowa) z niedoborem wita…
Ponad 50-letnie badania pokazują, że dieta oraz styl życia azjatycki i śródziemnomorski są do siebie bardzo zbliżone. Obfitują w duże ilości ży…
Zgodnie z najnowszymi badaniami, wysoka podaż kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 może pomóc w ochronie mózgu przed starzeniem. Badania, przeprow…
Mózg to najważniejszy narząd w naszym organizmie. Analizuje docierające bodźce, przetwarza informacje i koordynuje prace innych organów. Miliardy ko…
Potencjał zdrowotny kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 okazuje się być niewyczerpany. Coraz to nowe wyniki badań ujawniają nieznane do tej pory, a…
Witamina D3 to jedna z najważniejszych dla nas witamin mająca niezwykle korzystny wpływ m.in. na układ kostno-szkieletowy, odpornościowy i sercowo-na…
Schorzenia dotykające nasze stawy takie jak choroba zwyrodnieniowa czy reumatoidalne zapalenie stawów mają zawsze nieprzyjemne dla człowieka skutki, pon…
Od wielu lat wiadomo, że kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 są niezastąpionymi składnikami żywieniowymi stosowanymi powszechnie w profilaktyce choró…
Kolejne badanie kliniczne, tym razem przeprowadzone we Włoszech, potwierdziło znany już od dawna fakt: Regularne stosowanie kwasów tłuszczowych EPA + D…
Najnowsze badanie kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie Alberta w Kanadzie udowadnia, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 przez osoby cierpią…
Statyny to grupa leków stosowanych w zaburzeniach funkcji układu sercowo-naczyniowego, dla obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystkie statyny działają …
Klopidogrel i aspiryna są syntetycznymi lekami hamującymi nadmierne działanie płytek krwi i ograniczającymi krzepliwość. Stosowane są powszechnie …
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na komórki układu odpornościowego, takie jak komórki jednojądrzaste krwi obwodowej (PBMCs). K…
Zgodnie z najnowszym badaniem opublikowanym w Journal of Neuroscience wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie może w…
Witamina D3, określana mianem królowej witamin jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej odpowiedni poziom (min. 30 ng/ml os…
Wyniki kolejnego badania naukowego potwierdzają jak ważne dla przyszłego zdrowia dziecka jest spożywanie przez kobietę w ciąży oraz podczas karmieni…
100mg koenzymu Q10 zwiększa o 75% wydzielanie śliny u osób cierpiących na syndrom suchości w ustach.
Wyniki najnowszego badania klinicznego przeprowadzonego przez japońskich naukowców i opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie medycznym “Clinical Bioc…
Naukowcy z Uniwersytetu w Marburgu w Niemczech wykazali w swoim najnowszym badaniu klinicznym, że przyjmowanie odpowiedniej dawki kwasów EPA+ DHA omeg…
“Złoty Laur Konsumenta” to naszym zdaniem test o największym znaczeniu społecznym, bowiem jest to nagroda przyznana przez duże grupy konsumentów – to…
Jak pokazują wyniki nowego badania klinicznego szwedzkich naukowców z Uniwersytetu Karolinska, regularne przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy D podno…
Kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Toronto udowodnili, że suplementacja diety odpowiednią ilością likopenu jest niezwykle skuteczną metodą walki z…
Astaksantyna – jeden z najsilniejszych naturalnych znanych człowiekowi antyoksydantów od niedawna dostępna na polskim rynku jako składnik suplementów…
Wyniki badania klinicznego przeprowadzonego przez zespół naukowców z USA i Wielkiej Brytanii pokazują, że suplementacja diety odpowiednią ilością …
Korzystne działanie kwasów omega-3 w zakresie wspomagania pracy układu nerwowego jest już tak powszechnie uznawane za skuteczne, że armia USA postanow…
Kolejne badanie kliniczne potwierdziło niezwykle korzystny wpływ spożywania likopenu na kondycję skóry i jej zdolności obronne. Tym razem zespól bry…
Zespół suchego oka to schorzenie oczu wywołane niedostatecznym wydzielaniem łez lub nadmiernym parowaniem ochronnej powłoki łzowej. Jego objawy to: dr…
Niedobory luteiny mogą być przyczyną rozwoju chorób związanych z zaburzeniami procesu widzenia takimi jak zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej (A…
Najnowsze badania pokazują, że codzienne uzupełnianie diety w astaksantynę może znacząco podwyższać poziom HDL (dobrego cholesterolu we krwi) i ob…
Szereg badań naukowych potwierdza bezpieczeństwo stosowania dawek 3-8g/dzień EPA+DHA (J. Thrombosis and thrombolysis 1998; 5:257-261) a nawet do 21g/dzie…
Jak wykazało wiele dużych badań klinicznych niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA+DHA grupy omega-3 mogą zmniejszyć śmiertelność z pow…
Najnowsze badania in vitro donoszą, iż kwas eikozapentaenowy EPA z rodziny kwasów tłuszczowych omega-3 jest jedną z potencjalnych substancji mogącyc…
Najnowsze badania sugerują, że korzyści zdrowotne jakie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA niosą dla serca mogą być związane z ich zdolnością do…
W dniu 1-2 lutego w Barcelonie odbyło się międzynarodowe spotkanie ekspertów na temat jakości tłuszczy w zdrowej diecie. Czterdziestu ekspertów w dzi…
ZASTOSOWANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 W LECZENIU RAKA PŁUCA Badanie opisuje przypadek 78 letniego człowieka, u którego wykryto złośliwy nowotwór …
Liczne badania eksperymentalne przeprowadzone w ciągu ostatnich lat pokazały, że DHA ogranicza akumulację neurotoksycznego β-amyloidu i hamuje proce…
W chemii organicznej w znaczeniu ogólnym, lipid eterowy oznacza mostek eterowy pomiędzy grupą alkilową (lipidem) i nieokreśloną grupą alkilową lub a…
Leki cytostatyczne należą do naturalnych i syntetycznych substancji, które są powszechnie używane w chemioterapii nowotworów. Ogólna zasada ich dzia…
Tłuszcze to obok węglowodanów i białek główna grupa składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie t…
Mielina – jest to tłuszczowa biała substancja, która otacza akson niektórych komórek nerwowych, tworząc izolującą elektrycznie warstwę. Jest to n…
Historia, którą się dzisiaj dzielimy to historia 46 letniego mężczyzny – pacjenta, który od 13 lat walczy z łuszczycą.
Skład oleju z wątroby rekina różni się jednak znacząco od składu tranu, czy innych olejów rybich. Olej ten zawiera stosunkowo niewiele wielonienasyc…
Odpowiednie poziomy witamin C, D i E są kluczowe podczas COVID-19, aby zmniejszyć obciążenie objawami i skrócić czas trwania infekcji dróg oddechowyc…
Nadmierne spożycie żywności i niezbilansowana dieta powodują występowanie zespołu metabolicznego, do którego należą: otyłość, cukrzyca typu 2, c…
Człowiek jest genetycznie i ewolucyjnie uwarunkowany do spożywania lipidów. Są one stałym elementem naszej diety, a potrawy zawierające lipidy postrze…
W obecnych czasach coraz większą uwagę przykłada się do działań mających zwiększyć ilość witaminy D w organizmie. Podkreślana jest zarówno ist…
Zgodnie z wynikami 40 wieloośrodkowych i wielokierunkowych badań naukowych przeprowadzonych u pacjentów, w tym pionierskich badań prowadzonych przez zes…
Organizm człowieka jest wysoce wyspecjalizowanym i doskonałym tworem procesu ewolucji. Składa się z ponad 50 bilionów komórek różnego typu, które w…
Właściwości oleju z wątroby rekina znane były już w starożytności wśród rybaków Norwegii i Szwecji oraz Japonii i Islandii. Używano go do leczen…
Kwasy tłuszczowe EPA+ DHA omega-3 (nnkt – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) to jedne z najważniejszych substancji budulcowych warunkujących uru…
Jak sama nazwa wskazuje „suplement diety lub dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP)” to preparat, który powinien uz…
Selen to jeden z pierwiastków zaliczanych do grupy tzw. mikroelementów czyli substancji, których śladowe ilości są niezbędne do prawidłowej pracy n…
Odżywianie to podstawowy proces życiowy. Dzięki niemu dostarczamy substancji, które są wykorzystywane do budowania i prawidłowej pracy wszystkich str…
Witamina D3 to jedna z najbardziej niedocenianych, a zarazem jedna z najistotniejszych dla zdrowia witamin. Ten związek, jak mało który wykazuje ogromn…
Astaksantyna to niepodważalnie jeden z najsilniejszych nowoodkrytych bioaktywnych składników diety, niezbędnych dla zachowania zdrowia. Regularne zaopa…
Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący praktycznie we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Jest odpowiedz…
Odżywianie organizmu kwasami tłuszczowymi EPA i DHA grupy omega-3 korzystnie zmienia jego strukturę.
Setki badań klinicznych prowadzonych na całym świecie pokazują nieustannie jak ważne i niezastąpione dla organizmu człowieka jest spożywanie wielon…
Klopidogrel i aspiryna są syntetycznymi lekami hamującymi nadmierne działanie płytek krwi i ograniczającymi jej krzepliwość. Stosowane są bardzo p…
Skwalen i alkiloglicerole to naturalne substancje pochodzenia oceanicznego wykazujące działania pro-odpornościowe. Choć zapotrzebowanie na te związki …
Mózg pełni nadrzędną rolę w naszym organizmie. Analizuje docierające bodźce, przetwarza informacje i koordynuje pracę innych organów. Aby mógł …
Nieodpowiednia dieta, szybkie tempo życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, w którym żyjemy – to wszystko osłabia nasze naturalne mechanizmy ochron…
Dna moczanowa jest chorobą metaboliczną, w której przebiegu istotne dla ograniczenia jej symptomów jest zachowanie restrykcyjnej ubogopurynowej (ubogiej…
Luteina i zeaksantyna naturalnie występujące w wielu roślinach, jak wykazują badania kliniczne i epidemiologiczne są nieocenione dla zachowania zdro…
Choroby nowotworowe są bardzo rozpowszechnione we współczesnym świecie. W krajach rozwiniętych stanowią one, zaraz po chorobach układu krążenia, dr…
Kwas dokozaheksaenowy (22:6 grupy Ω-3, DHA) to jeden z tych tłuszczy, które są genetycznie niezbędne organizmowi człowieka. Dostarczany jest główni…
Najczęściej w wyniku zaburzeń lipidowych np. zbyt wysokiego poziomu cholesterolu nasze tętnice zaczynają sztywnieć. Zwiększa się wówczas ryzyko pow…
Dr n. biol. Joanna Zielińska-TomaszewskaKierownik Działu Nauki, Badań i Rozwoju Marinex International Znalezienie takiej będzie raczej trudne. Ale czym w…
Skończyły się wakacje, Twoje dziecko poszło do przedszkola lub szkoły. Prawdopodobnie za chwilę rozpocznie się coroczny wrześniowy koszmar czyli walk…