Aktualności medyczne
Wiadomości medyczne
Porady zdrowotne

24mar
Lipidy skóry w zdrowiu i chorobie: przegląd
Jednym z podstawowych składników budulcowych skóry są lipidy. Odgrywają kluczową rolę w barierowej i odpornościowej funkcji skóry, chroniąc ją pr…

23mar
Choroba nowotworowa i jej leczenie powiązane są z wieloma skutkami ubocznymi, m.in. z niedożywieniem i utratą masy ciała. Możliwe przyczyny utraty wag…

13gru
Streszczenie pracy pt.: „Selective Consumption of Fish Oil at End of the Day Increases the Physiological Fatty Acid Compositions of Eicosapentaenoic Acid …

07lis
W nowym randomizowanym badaniu klinicznym żywności medycznej opartej o WKT omega-3, leucynę i probiotyk Lactobacillus paracasei PS23 stwierdzono, że mo…

31sie
Skuteczność działania organizmu odżywianego tłuszczami rybimi w oparciu o wyniki pierwszego polskiego badania o charakterze interwencji żywieniowej u …

04sie
Najważniejsze wnioski z pracy: Dieta sama w sobie może ograniczać wzrost komórek nowotworowych, jak również zwiększać skuteczność terapii przeciwn…

20maj
Nowe badanie przeprowadzone przez Cornell University wykazało, że suplementacja choliny w okresie ciąży znacząco zwiększa poziom DHA – bardziej niż s…

08lut
Wykazano, że niemal wszyscy, u których zdiagnozowano SM, przeszli wcześniej infekcję EBV. Równolegle sprawdzano relacje między zakażeniem innym herpe…

08lut
W pracy, która usprawni badania nad tak odmiennymi chorobami jak udar mózgu i demencja, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco skatalogo…

08lut
Wnioski: Oleje rybie, ze względu na fakt, że są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które organizm włącza w procesy przeciwza…

04lis
Opis badania: W badaniu udział wzięło 138 osób (93 kobiety, 45 mężczyzn) w wieku 40–85 lat. Dobierano osoby deklarujące siedzący tryb życia (mnie…

21paź
Wyższy poziom kwasów omega-3 w organizmie człowieka wydłuża oczekiwaną długość życia o prawie pięć lat. Do takiego wniosku doszli naukowcy z USA…

21paź
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 (WKT) EPA i DHA omega-3 są przez organizm wykorzystywane do niwelowania stanu zapalnego, towarzyszącego otyłości….

13paź
Badanie jest metaanalizą szeregu badań klinicznych polegających na pomiarach poziomu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi krążącej…

13paź
Zarys badania: Wcześniejsze badania wykazały, że suplementacja zredukowaną formą koenzymu Q10 hamuje stres oksydacyjny i spowalnia proces starzenia u m…

17cze
Belgijscy badacze rzucili nowe światło na mechanizmy stojące za wywoływaniem zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych wystawionych na kontakt z w…

23wrz
Dzielimy się z Wami naszymi sukcesami. Właśnie ukazała się publikacja naukowa wyników badania „Ocena zmian w obrębie przyzębia oraz parametrów za…

23wrz
Podsumowanie badania: W trwającym 3 miesiące badaniu klinicznym wykazano, że codzienne stosowanie 20 ml produktu…

23wrz
W naszym dorobku naukowym pojawiła się kolejne publikacja wyników badania „Naturalnie występujący ester kwasu nerwowego poprawia syntezę mieliny prz…

31sty
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 1. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 Tłuszcze to obok węglowodanów i białek…

31sty
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 2. Skwalen i alkiloglicerole W poprzednim artykule naszego cyklu przekazaliśmy Państwu podstawo…

31sty
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 3. Witaminy D3 i A W dotychczasowych artykułach poświęconych tłuszczom przybliżyliśmy Pańs…

31sty
Cukrzyca ciążowa, która dotyka około 5% ciężarnych na całym świecie, wiąże się z upośledzoną tolerancją glukozy oraz insulinoopornością. Mo…

13cze
Zespół naukowców z Kaiser Permanente w Południowej Kalifornii przeprowadził badania, których celem było przekonanie się, czy zmiany żywieniowe, w…

08cze
Przeciwnowotworowe właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (nnkt) omega-3 od dawna są znane naukowcom. Dużo zależy jednak od tego…

08cze
Liczne badania eksperymentalne przeprowadzone w ciągu ostatnich lat pokazały, że DHA ogranicza akumulację neurotoksycznego β-amyloidu i hamuje proce…

08cze
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) omega-3 pełnią niezwykle istotną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a w szczególności …

08cze
Według raportu Państwowego Zakładu Higieny bezpłodność dotyka już 1,5 mln par w Polsce. Dane światowe wykazują, że z problemem tym zmaga się 10…

08cze
Nowotwór jak wiadomo jest bardzo poważną chorobą i mamy nadzieję, że wdrożona przez lekarza terapia ma na celu poprawę naszego zdrowia. Najnowsze b…

08cze
W przedstawionym badaniu podjęto próbę wyjaśnienia, dlaczego osoby w średnim wieku najciężej przechodziły infekcje AH1N1. Przeanalizowano pod tym k…

08cze
Ludzie, którzy spożywają dietę bogatą w ryby, owoce i warzywa (dieta śródziemnomorska) i jednocześnie ubogą w mięso mogą mieć większą objętos…

08cze
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet, a jego częstość występowania wzrosła o ponad 20% na całym świecie od 2008 roku. Niektóre badan…

08cze
Pediatrzy i rodzice powinni śledzić rozwój niemowląt. Dlaczego to takie ważne? O tym z dr. Peterem Willatts’em z Katedry Psychologii Uniwersytetu…

08cze
Norwescy badacze odkryli ten zaskakujący fakt. Zaobserwowali oni, że u pacjentów otrzymujących 2000 j.m. witaminy D2 (forma pochodzenia roślinnego) d…

08cze
Cukrzyca 2 typu nazywana również cukrzycą insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się wysokim…

08cze
Migotanie przedsionków (atrial fibrillation; AF) jest najczęstszą arytmią, która występuje u 1-2% populacji ogólnej i jednym z najczęstszych powi…

08cze
Marezyny, pochodne kwasu dokozaheksaenowego (DHA) omega-3, stanowią nowy element rodziny endogennych mediatorów przeciwzapalnych i prowygaszających ostr…

08cze
Wyniki ostatnich badań opublikowanych w „Nature Medicine” dowodzą istotnej roli protektyny DX (PDX) w zmniejszaniu insulinooporności, a tym samym …

08cze
Otyłość i wiążący się z nią przewlekły stan zapalny odgrywają istotną rolę w patogenezie insulinooporności, prowadząc do rozwoju cukrzycy t…

07cze
Niski poziom witaminy D3 jest związany z dwukrotnie większym ryzykiem wystąpienia niskiej wydolności fizycznej w starszym wieku (powyżej 65 roku życ…

07cze
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 i omega-6 w czerwonych krwinkach (RBC) są obiektywnym wskaźnikiem stanu PUFA i mogą być związane z…

07cze
Rak piersi jest jednym z najczęstszych typów nowotworów. Dotyka przede wszystkim kobiet. Szacuje się, że jest on odpowiedzialny za blisko 16 % wszystk…

07cze
Kilka lat temu naukowcy odkryli, że komórki organizmu człowieka, z dostarczanych w diecie kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3, produkują dwa typy …

07cze
Powszechnie wiadomo, że palenie papierosów jest niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Substancje zawarte w dymie tytoniowym są szczególnie toksyczne dla kom…

07cze
Dysfunkcja bioenergetyczna i przede wszystkim niedobór energii mięśnia sercowego może być dominantą niewydolności mięśnia sercowego. Dlatego w os…

07cze
Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Jest odpowiedzialny za wyt…

07cze
Jak podają najnowsze badania zamieszczone w światowej marki czasopiśmie Journal of the National Cancer Institute osoby chore na nowotwór (a w szczegó…

07cze
Witamina D3 jest jedną z najważniejszych substancji dla naszego organizmu, niezbędną dla jego prawidłowego funkcjonowania. Według najnowszych zalec…

07cze
Badania naukowe ostatnich 20 lat udowodniły, że dieta czyli to co jemy oraz ile tego jemy wpływa na stan naszego zdrowia. Powszechnie wiadomo, że dieta …

07cze
Jakość diety wpływa na zdrowie organizmu. Potwierdzenie tej tezy, po raz kolejny, przynoszą wyniki dwóch dużych badań klinicznych, które zostały op…

07cze
Sezon zimowy w pełni. Zima to szczególny okres, w którym odporność naszych organizmów wystawiana jest na próbę. Jesteś wtedy szczególnie narażony…

07cze
Okres jesienno-zimowy zmusza nasz organizm do wzmożonej pracy. W tym czasie nasza odporność jest wystawiana na ciężką próbę. Nawet względnie silna …

07cze
Najważniejsza dla naszego organizmu witamina D3 jest niezbędna dla zdrowia kości i układu krążenia, chroni nas przed rozwojem nowotworów i cukrzycą…

07cze
Jak stwierdzili badacze kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega-3, buduje, chroni i wzmacnia komórki nerwowe a jednocześnie włącza procesy prowadzą…

07cze
Witamina D to ważny składnik naszego organizmu i to nie tylko z powodu jej korzystnego wpływu na metabolizm wapnia w kościach. Reguluje funkcje ponad…

07cze
Wpływ witaminy D3 na organizm człowieka w chorobach kardiologicznych. Badanie 1. W badaniu klinicznym u osób po 70 roku życia cierpiących na niedobory…

07cze
Badanie polskich naukowców ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego udowodniło, że dodanie 1 grama kwasów EPA + DHA omega-3 do standardowej terapii u pac…

07cze
Po raz kolejny naukowcy udowodnili, że odpowiednie odżywianie dostarczające naturalnych substancji budulcowych organizmu jest znacznie efektywniejsze w …

07cze
Jak podają najnowsze badania światowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA i DHA grupy omega-3 chronią nasz organizm przed chorobą zator…

07cze
Rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów dotykających mężczyzn, szacuje się że stanowi on blisko 30% wszystkich diagnozowanych u nich zmian …

07cze
Skwalen to naturalna substancja o charakterze lipidowym produkowana przez organizm człowieka. Jego najwyższą zawartość odnotowuje się w skórze, gru…

07cze
Witamina D3 jest jedną z najważniejszych witamin niezbędnych człowiekowi. Początkowo uważano, że obszar jej działania skupia się tylko w obrębie…

07cze
Å»elazo to bardzo ważny mikroelement, który jest m.in. głównym składnikiem transportującej tlen hemoglobiny. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na te…

07cze
Kwasy tłuszczowe omega-3, których najbogatszym źródłem są ryby morskie i inne owoce morza kolejny raz potwierdzają swoją wartość w poprawie jako…

07cze
Jak donoszą najnowsze badania, osoby chorujące z powodu serca i układu krążenia (w tym nadciśnienie, cukrzyca, choroba wieńcowa) z niedoborem wita…

07cze
Ponad 50-letnie badania pokazują, że dieta oraz styl życia azjatycki i śródziemnomorski są do siebie bardzo zbliżone. Obfitują w duże ilości ży…

07cze
Zgodnie z najnowszymi badaniami, wysoka podaż kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 może pomóc w ochronie mózgu przed starzeniem. Badania, przeprow…

07cze
Mózg to najważniejszy narząd w naszym organizmie. Analizuje docierające bodźce, przetwarza informacje i koordynuje prace innych organów. Miliardy ko…

07cze
Potencjał zdrowotny kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 okazuje się być niewyczerpany. Coraz to nowe wyniki badań ujawniają nieznane do tej pory, a…

07cze
Witamina D3 to jedna z najważniejszych dla nas witamin mająca niezwykle korzystny wpływ m.in. na układ kostno-szkieletowy, odpornościowy i sercowo-na…

07cze
Schorzenia dotykające nasze stawy takie jak choroba zwyrodnieniowa czy reumatoidalne zapalenie stawów mają zawsze nieprzyjemne dla człowieka skutki, pon…

07cze
Od wielu lat wiadomo, że kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 są niezastąpionymi składnikami żywieniowymi stosowanymi powszechnie w profilaktyce choró…

07cze
Kolejne badanie kliniczne, tym razem przeprowadzone we Włoszech, potwierdziło znany już od dawna fakt: Regularne stosowanie kwasów tłuszczowych EPA + D…

07cze
Najnowsze badanie kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie Alberta w Kanadzie udowadnia, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 przez osoby cierpią…

07cze
Statyny to grupa leków stosowanych w zaburzeniach funkcji układu sercowo-naczyniowego, dla obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystkie statyny działają …

07cze
Klopidogrel i aspiryna są syntetycznymi lekami hamującymi nadmierne działanie płytek krwi i ograniczającymi krzepliwość. Stosowane są powszechnie …

07cze
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na komórki układu odpornościowego, takie jak komórki jednojądrzaste krwi obwodowej (PBMCs). K…

07cze
Zgodnie z najnowszym badaniem opublikowanym w Journal of Neuroscience wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie może w…

07cze
Witamina D3, określana mianem królowej witamin jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej odpowiedni poziom (min. 30 ng/ml os…

07cze
Wyniki kolejnego badania naukowego potwierdzają jak ważne dla przyszłego zdrowia dziecka jest spożywanie przez kobietę w ciąży oraz podczas karmieni…

07cze
100mg koenzymu Q10 zwiększa o 75% wydzielanie śliny u osób cierpiących na syndrom suchości w ustach.
Wyniki najnowszego badania klinicznego przeprowadzonego przez japońskich naukowców i opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie medycznym „Clinical Bioc…

07cze
Naukowcy z Uniwersytetu w Marburgu w Niemczech wykazali w swoim najnowszym badaniu klinicznym, że przyjmowanie odpowiedniej dawki kwasów EPA+ DHA omeg…

07cze
„Złoty Laur Konsumenta” to naszym zdaniem test o największym znaczeniu społecznym, bowiem jest to nagroda przyznana przez duże grupy konsumentów – to…

07cze
Jak pokazują wyniki nowego badania klinicznego szwedzkich naukowców z Uniwersytetu Karolinska, regularne przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy D podno…

07cze
Kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Toronto udowodnili, że suplementacja diety odpowiednią ilością likopenu jest niezwykle skuteczną metodą walki z…

07cze
Astaksantyna – jeden z najsilniejszych naturalnych znanych człowiekowi antyoksydantów od niedawna dostępna na polskim rynku jako składnik suplementów…

07cze
Wyniki badania klinicznego przeprowadzonego przez zespół naukowców z USA i Wielkiej Brytanii pokazują, że suplementacja diety odpowiednią ilością …

07cze
Korzystne działanie kwasów omega-3 w zakresie wspomagania pracy układu nerwowego jest już tak powszechnie uznawane za skuteczne, że armia USA postanow…

07cze
Kolejne badanie kliniczne potwierdziło niezwykle korzystny wpływ spożywania likopenu na kondycję skóry i jej zdolności obronne. Tym razem zespól bry…

07cze
Zespół suchego oka to schorzenie oczu wywołane niedostatecznym wydzielaniem łez lub nadmiernym parowaniem ochronnej powłoki łzowej. Jego objawy to: dr…

07cze
Niedobory luteiny mogą być przyczyną rozwoju chorób związanych z zaburzeniami procesu widzenia takimi jak zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej (A…

07cze
Najnowsze badania pokazują, że codzienne uzupełnianie diety w astaksantynę może znacząco podwyższać poziom HDL (dobrego cholesterolu we krwi) i ob…

07cze
Szereg badań naukowych potwierdza bezpieczeństwo stosowania dawek 3-8g/dzień EPA+DHA (J. Thrombosis and thrombolysis 1998; 5:257-261) a nawet do 21g/dzie…

07cze
Jak wykazało wiele dużych badań klinicznych niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA+DHA grupy omega-3 mogą zmniejszyć śmiertelność z pow…

07cze
Najnowsze badania in vitro donoszą, iż kwas eikozapentaenowy EPA z rodziny kwasów tłuszczowych omega-3 jest jedną z potencjalnych substancji mogącyc…

07cze
Najnowsze badania sugerują, że korzyści zdrowotne jakie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA niosą dla serca mogą być związane z ich zdolnością do…

07cze
W dniu 1-2 lutego w Barcelonie odbyło się międzynarodowe spotkanie ekspertów na temat jakości tłuszczy w zdrowej diecie. Czterdziestu ekspertów w dzi…

07cze
ZASTOSOWANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 W LECZENIU RAKA PŁUCA Badanie opisuje przypadek 78 letniego człowieka, u którego wykryto złośliwy nowotwór …

23kwi
Liczne badania eksperymentalne przeprowadzone w ciągu ostatnich lat pokazały, że DHA ogranicza akumulację neurotoksycznego β-amyloidu i hamuje proce…

23kwi
Nowotwór jak wiadomo jest bardzo poważną chorobą i mamy nadzieję, że wdrożona przez lekarza terapia ma na celu poprawę naszego zdrowia. Najnowsze b…

11kwi
W chemii organicznej w znaczeniu ogólnym, lipid eterowy oznacza mostek eterowy pomiędzy grupą alkilową (lipidem) i nieokreśloną grupą alkilową lub a…

11kwi
Leki cytostatyczne należą do naturalnych i syntetycznych substancji, które są powszechnie używane w chemioterapii nowotworów. Ogólna zasada ich dzia…

11kwi
Tłuszcze to obok węglowodanów i białek główna grupa składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie t…

11kwi
Mielina – jest to tłuszczowa biała substancja, która otacza akson niektórych komórek nerwowych, tworząc izolującą elektrycznie warstwę. Jest to n…

11kwi
Historia, którą się dzisiaj dzielimy to historia 46 letniego mężczyzny – pacjenta, który od 13 lat walczy z łuszczycą.

11kwi
Skład oleju z wątroby rekina różni się jednak znacząco od składu tranu, czy innych olejów rybich. Olej ten zawiera stosunkowo niewiele wielonienasyc…

21lut
Odpowiednie poziomy witamin C, D i E są kluczowe podczas COVID-19, aby zmniejszyć obciążenie objawami i skrócić czas trwania infekcji dróg oddechowyc…

05sty
Nadmierne spożycie żywności i niezbilansowana dieta powodują występowanie zespołu metabolicznego, do którego należą: otyłość, cukrzyca typu 2, c…

30mar
Człowiek jest genetycznie i ewolucyjnie uwarunkowany do spożywania lipidów. Są one stałym elementem naszej diety, a potrawy zawierające lipidy postrze…

09lut
W obecnych czasach coraz większą uwagę przykłada się do działań mających zwiększyć ilość witaminy D w organizmie. Podkreślana jest zarówno ist…

21sty
Zgodnie z wynikami 40 wieloośrodkowych i wielokierunkowych badań naukowych przeprowadzonych u pacjentów, w tym pionierskich badań prowadzonych przez zes…

08cze
Organizm człowieka jest wysoce wyspecjalizowanym i doskonałym tworem procesu ewolucji. Składa się z ponad 50 bilionów komórek różnego typu, które w…

08cze
Właściwości oleju z wątroby rekina znane były już w starożytności wśród rybaków Norwegii i Szwecji oraz Japonii i Islandii. Używano go do leczen…

08cze
Kwasy tłuszczowe EPA+ DHA omega-3 (nnkt – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) to jedne z najważniejszych substancji budulcowych warunkujących uru…

08cze
Jak sama nazwa wskazuje „suplement diety lub dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP)” to preparat, który powinien uz…

08cze
Selen to jeden z pierwiastków zaliczanych do grupy tzw. mikroelementów czyli substancji, których śladowe ilości są niezbędne do prawidłowej pracy n…

08cze
Odżywianie to podstawowy proces życiowy. Dzięki niemu dostarczamy substancji, które są wykorzystywane do budowania i prawidłowej pracy wszystkich str…

08cze
Witamina D3 to jedna z najbardziej niedocenianych, a zarazem jedna z najistotniejszych dla zdrowia witamin. Ten związek, jak mało który wykazuje ogromn…

08cze
Astaksantyna to niepodważalnie jeden z najsilniejszych nowoodkrytych bioaktywnych składników diety, niezbędnych dla zachowania zdrowia. Regularne zaopa…

08cze
Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący praktycznie we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Jest odpowiedz…

08cze
Odżywianie organizmu kwasami tłuszczowymi EPA i DHA grupy omega-3 korzystnie zmienia jego strukturę.
Setki badań klinicznych prowadzonych na całym świecie pokazują nieustannie jak ważne i niezastąpione dla organizmu człowieka jest spożywanie wielon…

08cze
Klopidogrel i aspiryna są syntetycznymi lekami hamującymi nadmierne działanie płytek krwi i ograniczającymi jej krzepliwość. Stosowane są bardzo p…

08cze
Skwalen i alkiloglicerole to naturalne substancje pochodzenia oceanicznego wykazujące działania pro-odpornościowe. Choć zapotrzebowanie na te związki …

08cze
Mózg pełni nadrzędną rolę w naszym organizmie. Analizuje docierające bodźce, przetwarza informacje i koordynuje pracę innych organów. Aby mógł …

08cze
Nieodpowiednia dieta, szybkie tempo życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, w którym żyjemy – to wszystko osłabia nasze naturalne mechanizmy ochron…

08cze
Dna moczanowa jest chorobą metaboliczną, w której przebiegu istotne dla ograniczenia jej symptomów jest zachowanie restrykcyjnej ubogopurynowej (ubogiej…

08cze
Luteina i zeaksantyna naturalnie występujące w wielu roślinach, jak wykazują badania kliniczne i epidemiologiczne są nieocenione dla zachowania zdro…

08cze
Choroby nowotworowe są bardzo rozpowszechnione we współczesnym świecie. W krajach rozwiniętych stanowią one, zaraz po chorobach układu krążenia, dr…

08cze
Kwas dokozaheksaenowy (22:6 grupy Ω-3, DHA) to jeden z tych tłuszczy, które są genetycznie niezbędne organizmowi człowieka. Dostarczany jest główni…

08cze
Najczęściej w wyniku zaburzeń lipidowych np. zbyt wysokiego poziomu cholesterolu nasze tętnice zaczynają sztywnieć. Zwiększa się wówczas ryzyko pow…

08cze
Kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 mają ogromny wpływ na protekcję układu krążenia u człowieka. Jednak obok wielu zwolenników stosowania EPA+DHA o…

11cze
Dr n. biol. Joanna Zielińska-TomaszewskaKierownik Działu Nauki, Badań i Rozwoju Marinex International Znalezienie takiej będzie raczej trudne. Ale czym w…

11cze
Skończyły się wakacje, Twoje dziecko poszło do przedszkola lub szkoły. Prawdopodobnie za chwilę rozpocznie się coroczny wrześniowy koszmar czyli walk…

11cze
Serce i układ krążenia to jedne z najważniejszych elementów naszego organizmu. Od ich sprawnej pracy zależą wszystkie czynności jakie wykonujemy na…