Lipidy skóry w zdrowiu i chorobie: przegląd
24mar
Jednym z podstawowych składników budulcowych skóry są lipidy. Odgrywają kluczową rolę w barierowej i odpornościowej funkcji skóry, chroniąc ją pr…
Zastosowanie i efekty doustnych suplementów pokarmowych (ONS) u pacjentów z chorobą nowotworową
23mar
Choroba nowotworowa i jej leczenie powiązane są z wieloma skutkami ubocznymi, m.in. z niedożywieniem i utratą masy ciała. Możliwe przyczyny utraty wag…
Rodzaj spożywanego tłuszczu, a ryzyko otyłości
13gru
Streszczenie pracy pt.: „Selective Consumption of Fish Oil at End of the Day Increases the Physiological Fatty Acid Compositions of Eicosapentaenoic Acid …
Żywność medyczna dostarczająca wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT) omega-3, leucyny i probiotyków skuteczna w leczeniu sarkopenii
07lis
W nowym randomizowanym badaniu klinicznym żywności medycznej opartej o WKT omega-3, leucynę i probiotyk Lactobacillus paracasei PS23 stwierdzono, że mo…
Skuteczność działania organizmu odżywianego tłuszczami rybimi w walce z AZS
31sie
Skuteczność działania organizmu odżywianego tłuszczami rybimi w oparciu o wyniki pierwszego polskiego badania o charakterze interwencji żywieniowej u …
Omówienie pracy Diet analysis suggests lipid imbalance slows cancer  autorstwa G. Salvadori i V. D. Longo
04sie
Najważniejsze wnioski z pracy: Dieta sama w sobie może ograniczać wzrost komórek nowotworowych, jak również zwiększać skuteczność terapii przeciwn…
Interwencja żywieniowa choliną zwiększa poziom dostępnego w Organizmie DHA.
20maj
Nowe badanie przeprowadzone przez Cornell University wykazało, że suplementacja choliny w okresie ciąży znacząco zwiększa poziom DHA – bardziej niż s…
Zakażenie wirusem Epsteina-Barr a ryzyko SM
08lut
Wykazano, że niemal wszyscy, u których zdiagnozowano SM, przeszli wcześniej infekcję EBV. Równolegle sprawdzano relacje między zakażeniem innym herpe…
Komórki układu immunologicznego zaangażowane w udar krwotoczny.
08lut
W pracy, która usprawni badania nad tak odmiennymi chorobami jak udar mózgu i demencja, naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco skatalogo…
Oleje rybie w zapobieganiu powikłaniom COVID-19.
08lut
Wnioski: Oleje rybie, ze względu na fakt, że są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które organizm włącza w procesy przeciwza…
Spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 a biomarkery starzenia się.
04lis
Opis badania: W badaniu udział wzięło 138 osób (93 kobiety, 45 mężczyzn) w wieku 40–85 lat. Dobierano osoby deklarujące siedzący tryb życia (mnie…
Wzbogacenie diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wydłuża życie nawet  o 5 lat.
21paź
Wyższy poziom kwasów omega-3 w organizmie człowieka wydłuża oczekiwaną długość życia o prawie pięć lat. Do takiego wniosku doszli naukowcy z USA…
Suplementacja kwasów tłuszczowymi omega-3: wpływ na transkryptom krwi pełnej kobiet z otyłością oraz produkcja przeciwzapalnych mediatorów tłuszczowych.
21paź
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 (WKT) EPA i DHA omega-3 są przez organizm wykorzystywane do niwelowania stanu zapalnego, towarzyszącego otyłości….
Poziom wielonienasyconych kwasów omega-3 vs. śmiertelność.
13paź
Badanie jest metaanalizą szeregu badań klinicznych polegających na pomiarach poziomu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi krążącej…
Koenzym Q10 poprawia metabolizm lipidów i ułatwia pozbycie się otyłości.
13paź
Zarys badania: Wcześniejsze badania wykazały, że suplementacja zredukowaną formą koenzymu Q10 hamuje stres oksydacyjny i spowalnia proces starzenia u m…
Wyższy wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA omega-3 aktywuje ferroptozę w komórkach nowotworowych.
17cze
Belgijscy badacze rzucili nowe światło na mechanizmy stojące za wywoływaniem zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych wystawionych na kontakt z w…
Publikacja wyników 40-go badania z zastosowaniem BioMarine<sup>®</sup>Medical w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nutrients.
23wrz
Dzielimy się z Wami naszymi sukcesami. Właśnie ukazała się publikacja naukowa wyników badania „Ocena zmian w obrębie przyzębia oraz parametrów za…
Ocena zmian w obrębie przyzębia oraz parametrów zapalnych w paradontozie w wyniku dołączenia interwencji żywieniowej BioMarine<sup>®</sup>Medical.
23wrz
Podsumowanie badania: W trwającym 3 miesiące badaniu klinicznym wykazano, że codzienne stosowanie 20 ml produktu…
Przełomowa publikacja dla chorych na Stwardnienie rozsiane opublikowana przez naszych badaczy w prestiżowym czasopiśmie naukowym Cells.
23wrz
W naszym dorobku naukowym pojawiła się kolejne publikacja wyników badania „Naturalnie występujący ester kwasu nerwowego poprawia syntezę mieliny prz…
Kompendium wiedzy o tłuszczach. Część 1
31sty
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 1. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 Tłuszcze to obok węglowodanów i białek…
Kompendium wiedzy o tłuszczach. Część 2
31sty
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 2. Skwalen i alkiloglicerole W poprzednim artykule naszego cyklu przekazaliśmy Państwu podstawo…
Kompendium wiedzy o tłuszczach. Część 3
31sty
TŁUSZCZE – NAJWIĘKSI SPRZYMIERZEŃCY ZDROWIA Część 3. Witaminy D3 i A W dotychczasowych artykułach poświęconych tłuszczom przybliżyliśmy Pańs…
Suplementacja witaminy D i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza insulinooporność i ryzyko powikłań okołoporodowych u pacjentek z cukrzycą ciążową
31sty
Cukrzyca ciążowa, która dotyka około 5% ciężarnych na całym świecie, wiąże się z upośledzoną tolerancją glukozy oraz insulinoopornością. Mo…
Nnkt EPA i DHA omega-3 zmniejszają ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane.
13cze
Zespół naukowców z Kaiser Permanente w Południowej Kalifornii przeprowadził badania, których celem było przekonanie się, czy zmiany żywieniowe, w…
Omega-3 z ryb są najlepsze szczególnie, gdy walczysz z nowotworem.
08cze
Przeciwnowotworowe właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (nnkt) omega-3 od dawna są znane naukowcom. Dużo zależy jednak od tego…
DHA omega-3 chroni przed rozwojem choroby Alzheimera.
08cze
Liczne badania eksperymentalne przeprowadzone w ciągu ostatnich lat pokazały, że DHA ogranicza akumulację neurotoksycznego β-amyloidu i hamuje proce…
Łagodzenie napadów agresji wynikiem stosowania kwasów tłuszczowych omega-3.
08cze
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) omega-3 pełnią niezwykle istotną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a w szczególności …
Nnkt EPA i DHA omega-3 pomagają organizmowi w zwalczaniu bezpłodności.
08cze
Według raportu Państwowego Zakładu Higieny bezpłodność dotyka już 1,5 mln par w Polsce. Dane światowe wykazują, że z problemem tym zmaga się 10…
Przy chemioterapii niezbędne jest fizjologiczne żywienie.
08cze
Nowotwór jak wiadomo jest bardzo poważną chorobą i mamy nadzieję, że wdrożona przez lekarza terapia ma na celu poprawę naszego zdrowia. Najnowsze b…
Poważne zachorowania na grypę pandemiczną H1N1 w 2009 r. spowodowane patogennymi kompleksami immunologicznymi.
08cze
W przedstawionym badaniu podjęto próbę wyjaśnienia, dlaczego osoby w średnim wieku najciężej przechodziły infekcje AH1N1. Przeanalizowano pod tym k…
Dieta śródziemnomorska wpływa na spowolnienie procesów starzenia się mózgu człowieka.
08cze
Ludzie, którzy spożywają dietę bogatą w ryby, owoce i warzywa (dieta śródziemnomorska) i jednocześnie ubogą w mięso mogą mieć większą objętos…
Dieta śródziemnomorska, a ryzyko wystąpienia inwazyjnego raka piersi wśród kobiet z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w randomizowanym badaniu klinicznym PREDIMED Trial.
08cze
Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet, a jego częstość występowania wzrosła o ponad 20% na całym świecie od 2008 roku. Niektóre badan…
Żywienie ma istotny wpływ na rozwój niemowlęcia.
08cze
Pediatrzy i rodzice powinni śledzić rozwój niemowląt. Dlaczego to takie ważne? O tym z dr. Peterem Willatts’em z Katedry Psychologii Uniwersytetu…
Suplementacja witaminy D2 powoduje obniżenie stężenia witaminy D3 we krwi!
08cze
Norwescy badacze odkryli ten zaskakujący fakt. Zaobserwowali oni, że u pacjentów otrzymujących 2000 j.m. witaminy D2 (forma pochodzenia roślinnego) d…
Niedobór witaminy A może być niezwykle groźny!
08cze
Cukrzyca 2 typu nazywana również cukrzycą insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się wysokim…
Suplementacja nnkt EPA i DHA Omega-3 razem z witaminami C i E skuteczna w zapobieganiu pooperacyjnego migotania przedsionków.
08cze
Migotanie przedsionków (atrial fibrillation; AF) jest najczęstszą arytmią, która występuje u 1-2% populacji ogólnej i jednym z najczęstszych powi…
Wpływ marezyny 1 (MaR1) pochodnej DHA omega-3 na wygaszanie stanu zapalnego we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego.
08cze
Marezyny, pochodne kwasu dokozaheksaenowego (DHA) omega-3, stanowią nowy element rodziny endogennych mediatorów przeciwzapalnych i prowygaszających ostr…
Protektyna DX – cząsteczka, która walczy z cukrzycą.
08cze
Wyniki ostatnich badań opublikowanych w „Nature Medicine” dowodzą istotnej roli protektyny DX (PDX) w zmniejszaniu insulinooporności, a tym samym …
Przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe właściwości protektyny D1 – pochodnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
08cze
Otyłość i wiążący się z nią przewlekły stan zapalny odgrywają istotną rolę w patogenezie insulinooporności, prowadząc do rozwoju cukrzycy t…
Niedobory witaminy D3 nawet o 56% zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z poruszaniem się w starszym wieku.
07cze
Niski poziom witaminy D3 jest związany z dwukrotnie większym ryzykiem wystąpienia niskiej wydolności fizycznej w starszym wieku (powyżej 65 roku życ…
Kwasy tłuszczowe grupy omega-3 morskiego pochodzenia ponad 2-krotnie zmniejszają ryzyko złamania szyjki kości udowej.
07cze
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 i omega-6 w czerwonych krwinkach (RBC) są obiektywnym wskaźnikiem stanu PUFA i mogą być związane z…
Kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi o 14 %.
07cze
Rak piersi jest jednym z najczęstszych typów nowotworów. Dotyka przede wszystkim kobiet. Szacuje się, że jest on odpowiedzialny za blisko 16 % wszystk…
Protektyna D1 wytwarzana przez organizm z kwasu tłuszczowego DHA omega-3 zabija wirusy grypy.
07cze
Kilka lat temu naukowcy odkryli, że komórki organizmu człowieka, z dostarczanych w diecie kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3, produkują dwa typy …
Palisz papierosy, koniecznie suplementuj dietę kwasami tłuszczowymi EPA i DHA omega-3
07cze
Powszechnie wiadomo, że palenie papierosów jest niezwykle szkodliwe dla zdrowia. Substancje zawarte w dymie tytoniowym są szczególnie toksyczne dla kom…
300 mg koenzymu Q10 obniża o 50% chorobowość i śmiertelność w przewlekłej niewydolności serca. Wyniki z badań Q-SYMBIO.
07cze
Dysfunkcja bioenergetyczna i przede wszystkim niedobór energii mięśnia sercowego może być dominantą niewydolności mięśnia sercowego. Dlatego w os…
200mg koenzymu Q10 i 200mikrogram selenu o 53% obniżyło śmiertelność z przyczyn kardiologicznych u 126 osób. Wyniki z badania KISEL.
07cze
Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Jest odpowiedzialny za wyt…
Masz nowotwór, nie powinieneś pić mleka codziennie!
07cze
Jak podają najnowsze badania zamieszczone w światowej marki czasopiśmie Journal of the National Cancer Institute osoby chore na nowotwór (a w szczegó…
Witamina D3 reguluje aktywność ponad 1000 naszych genów budując od podstaw zdrowie organizmu.
07cze
Witamina D3 jest jedną z najważniejszych substancji dla naszego organizmu, niezbędną dla  jego prawidłowego funkcjonowania. Według najnowszych zalec…
Naturalne składniki diety prawidłowo budują i poprawiają działanie organizmu.
07cze
Badania naukowe ostatnich 20 lat udowodniły, że dieta czyli to co jemy oraz ile tego jemy wpływa na stan naszego zdrowia. Powszechnie wiadomo, że dieta …
Właściwa dieta jest podstawą i niezastąpionym elementem profilaktyki zdrowotnej.
07cze
Jakość diety wpływa na zdrowie organizmu. Potwierdzenie tej tezy, po raz kolejny, przynoszą wyniki dwóch dużych badań klinicznych, które zostały op…
Jak właściwe dbać o odporność aby skutecznie walczyć z infekcjami.
07cze
Sezon zimowy w pełni. Zima to szczególny okres, w którym odporność naszych organizmów wystawiana jest na próbę. Jesteś wtedy szczególnie narażony…
Okres jesienno-zimowy zmusza nasz organizm do wzmożonej pracy. Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
07cze
Okres jesienno-zimowy zmusza nasz organizm do wzmożonej pracy. W tym czasie nasza odporność jest wystawiana na ciężką próbę. Nawet względnie silna …
Zimą wzmocnij odporność przyjmując 2000IU witaminy D3.
07cze
Najważniejsza dla naszego organizmu witamina D3 jest niezbędna dla zdrowia kości i układu krążenia, chroni nas przed rozwojem nowotworów i cukrzycą…
Kwas tłuszczowy DHA grupy omega-3 może chronić zdrowe komórki nerwowe i niszczyć komórki nowotworowe.
07cze
Jak stwierdzili badacze kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega-3, buduje, chroni i wzmacnia komórki nerwowe a jednocześnie włącza procesy prowadzą…
Naukowcy alarmują! Potrzebujemy minimum 2000IU witaminy D3!
07cze
Witamina D to ważny składnik naszego organizmu i to nie tylko z powodu jej korzystnego wpływu na metabolizm wapnia w kościach. Reguluje funkcje ponad…
Wysoki poziom witaminy D3 w surowicy zmniejsza ryzyko chorób kardiologicznych o 81% a chorób nowotworowych o 61%.
07cze
Wpływ witaminy D3 na organizm człowieka w chorobach kardiologicznych. Badanie 1. W badaniu klinicznym u osób po 70 roku życia cierpiących na niedobory…
1g EPA i DHA omega-3 poprawia o 8% zdolność rozkurczową naczyń krwionośnych u chorych po zawale serca.
07cze
Badanie polskich naukowców ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego udowodniło, że dodanie 1 grama kwasów EPA + DHA omega-3 do standardowej terapii u pac…
3.8g kw. tł. EPA i DHA Omega-3 i 600mg ekstraktu z czerwonego ryżu obniżają cholesterol (TC) o 32% i trójglicerydy (TG) o 30%.
07cze
Po raz kolejny naukowcy udowodnili, że odpowiednie odżywianie dostarczające naturalnych substancji budulcowych organizmu jest znacznie efektywniejsze w …
Kwasy tłuszczowe grupy omega-3 mogą chronić układ krążenia przed zakrzepami i zatorami.
07cze
Jak podają najnowsze badania światowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA i DHA grupy omega-3 chronią nasz organizm przed chorobą zator…
EPA i DHA omega-3 i koenzym Q10 są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania prostaty – zmniejszają poziom antygenu PSA.
07cze
Rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów dotykających mężczyzn, szacuje się że stanowi on blisko 30% wszystkich diagnozowanych u nich zmian …
Chcesz mieć piękną i zdrową skórę – zwiększ produkcję kolagenu – suplementuj dietę skwalenem.
07cze
Skwalen to naturalna substancja o charakterze lipidowym produkowana przez organizm człowieka. Jego najwyższą zawartość odnotowuje się w skórze, gru…
Witamina D3 istotny składnik organizmu zmniejszający ryzyko chorób kardiologicznych nawet o 81%.
07cze
Witamina D3 jest jedną z najważniejszych witamin niezbędnych człowiekowi. Początkowo uważano, że obszar jej działania skupia się tylko w obrębie…
Likopen, luteina i zeaksantyna 3-krotnie zwiększają przyswajanie żelaza.
07cze
Å»elazo to bardzo ważny mikroelement, który jest m.in. głównym składnikiem transportującej tlen hemoglobiny. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na te…
Kwasy tłuszczowe omega-3 o 30% zmniejszają ryzyko arytmii.
07cze
Kwasy tłuszczowe omega-3, których najbogatszym źródłem są ryby morskie i inne owoce morza kolejny raz potwierdzają swoją wartość w poprawie jako…
2000 IU witaminy D3 o 61% zwiększa szanse na dłuższe życie.
07cze
Jak donoszą najnowsze badania, osoby chorujące z powodu serca i układu krążenia (w tym nadciśnienie, cukrzyca, choroba wieńcowa) z niedoborem wita…
Dieta Śródziemnomorsko-Azjatycka – naukowo udowodniona droga do zdrowego, szczęśliwego i długiego życia.
07cze
Ponad 50-letnie badania pokazują, że dieta oraz styl życia azjatycki i śródziemnomorski są do siebie bardzo zbliżone. Obfitują w duże ilości ży…
2g kwasów EPA i DHA omega-3 codziennie chronią mózg przed starzeniem.
07cze
Zgodnie z najnowszymi badaniami, wysoka podaż kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 może pomóc w ochronie mózgu przed starzeniem. Badania, przeprow…
12 mg astaksantyny codziennie chroni mózg i poprawia jego funkcje.
07cze
Mózg to najważniejszy narząd w naszym organizmie. Analizuje docierające bodźce, przetwarza informacje i koordynuje prace innych organów. Miliardy ko…
Z kwasu tłuszczowego EPA omega-3 organizm produkuje przeciwnowotworową prostaglandynę.
07cze
Potencjał zdrowotny kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 okazuje się być niewyczerpany. Coraz to nowe wyniki badań ujawniają nieznane do tej pory, a…
Wzrost poziomu witaminy D3 w organizmie do min.45ng/ml, może zredukować śmiertelność o 17% oraz o 2 lata wydłużyć życie!
07cze
Witamina D3 to jedna z najważniejszych dla nas witamin mająca niezwykle korzystny wpływ m.in. na układ kostno-szkieletowy, odpornościowy i sercowo-na…
1,2g kw. tł. EPA i DHA omega-3 dziennie o 78% poprawia sprawność stawów.
07cze
Schorzenia dotykające nasze stawy takie jak choroba zwyrodnieniowa czy reumatoidalne zapalenie stawów mają zawsze nieprzyjemne dla człowieka skutki, pon…
3,4g kwasów EPA i DHA omega-3 obniża poziom trójglicerydów (TG) o 27%.
07cze
Od wielu lat wiadomo, że kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 są niezastąpionymi składnikami żywieniowymi stosowanymi powszechnie w profilaktyce choró…
3g kwasów omega-3 hamuje rozwój insulinooporności tkanek, jednocześnie obniżając poziom trójglicerydów o 37%.
07cze
Kolejne badanie kliniczne, tym razem przeprowadzone we Włoszech, potwierdziło znany już od dawna fakt: Regularne stosowanie kwasów tłuszczowych EPA + D…
2.4g EPA i DHA omega-3 zwiększa o 60% skuteczność chemioterapii u osób z nowotworem płuc.
07cze
Najnowsze badanie kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie Alberta w Kanadzie udowadnia, że stosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 przez osoby cierpią…
Dlaczego w trakcie terapii statynami powinniśmy spożywać minimum 100mg koenzymu Q10 ?
07cze
Statyny to grupa leków stosowanych w zaburzeniach funkcji układu sercowo-naczyniowego, dla obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystkie statyny działają …
2.4g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 codziennie zwiększa skuteczność działania aspiryny i klopidogrelu.
07cze
Klopidogrel i aspiryna są syntetycznymi lekami hamującymi nadmierne działanie płytek krwi i ograniczającymi krzepliwość. Stosowane są powszechnie …
Już 1.8g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 reguluje ekspresję 1040 genów przeciwzapalnych w naszym organizmie.
07cze
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na komórki układu odpornościowego, takie jak komórki jednojądrzaste krwi obwodowej (PBMCs). K…
2g EPA i DHA omega-3 dziennie regeneruje system nerwowy i zapobiega przed jego zniszczeniem.
07cze
Zgodnie z najnowszym badaniem opublikowanym w Journal of Neuroscience wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie może w…
Podczas ciąży należy przyjmować 4000IU witaminy D3 dziennie.
07cze
Witamina D3, określana mianem królowej witamin jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej odpowiedni poziom (min. 30 ng/ml os…
Przyjmowanie 1.5g kwasów EPA i DHA omega-3 podczas ciąży minimalizuje o 32% ryzyko przyszłej otyłości dziecka.
07cze
Wyniki kolejnego badania naukowego potwierdzają jak ważne dla przyszłego zdrowia dziecka jest spożywanie przez kobietę w ciąży oraz podczas karmieni…
100mg koenzymu Q10 zwiększa o 75% wydzielanie śliny u osób cierpiących na syndrom suchości w ustach.
07cze
Wyniki najnowszego badania klinicznego przeprowadzonego przez japońskich naukowców i opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie medycznym “Clinical Bioc…
1.5g EPA i DHA omega-3 zmniejsza o 23% ryzyko powstania kamieni nerkowych.
07cze
Naukowcy z Uniwersytetu w Marburgu w Niemczech wykazali w swoim najnowszym badaniu klinicznym, że przyjmowanie odpowiedniej dawki kwasów EPA+ DHA omeg…
Klienci nagrodzili BioMarine® godłem Złotego Lauru Konsumenta.
07cze
“Złoty Laur Konsumenta” to naszym zdaniem test o największym znaczeniu społecznym, bowiem jest to nagroda przyznana przez duże grupy konsumentów – to…
2000IU witaminy D3 chroni układ moczowy przed inwazją chorobotwórczych drobnoustrojów.
07cze
Jak pokazują wyniki nowego badania klinicznego szwedzkich naukowców z Uniwersytetu Karolinska, regularne przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy D podno…
30mg likopenu codziennie spowalnia proces osteoporozy kości o 15%.
07cze
Kanadyjscy naukowcy z Uniwersytetu w Toronto udowodnili, że suplementacja diety odpowiednią ilością likopenu jest niezwykle skuteczną metodą walki z…
40mg astaksantyny codziennie o 45% łagodzi objawy choroby refluksowej.
07cze
Astaksantyna – jeden z najsilniejszych naturalnych znanych człowiekowi antyoksydantów od niedawna dostępna na polskim rynku jako składnik suplementów…
3.3g kwasów omega-3 o 60% zwiększa proces tworzenia białek budujących nasze mięśnie.
07cze
Wyniki badania klinicznego przeprowadzonego przez zespół naukowców z USA i Wielkiej Brytanii pokazują, że suplementacja diety odpowiednią ilością …
2,4g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 poprawia zdrowie psychiczne.
07cze
Korzystne działanie kwasów omega-3 w zakresie wspomagania pracy układu nerwowego jest już tak powszechnie uznawane za skuteczne, że armia USA postanow…
16mg likopenu zwiększa o 56% odporność skóry przed niekorzystnym działaniem promieni UV.
07cze
Kolejne badanie kliniczne potwierdziło niezwykle korzystny wpływ spożywania likopenu na kondycję skóry i jej zdolności obronne. Tym razem zespól bry…
0,75g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 skutecznie poprawia parametry w zespole suchego oka (o 20% wzrasta objętość widzialnych łez, o 40% wzrasta prędkość ich produkcji).
07cze
Zespół suchego oka to schorzenie oczu wywołane niedostatecznym wydzielaniem łez lub nadmiernym parowaniem ochronnej powłoki łzowej. Jego objawy to: dr…
800mg DHA omega-3 zwiększa o 60% wbudowywanie się 12mg luteiny w plamkę żółtą oka przez co skutecznie wzmacnia ochronę oczu.
07cze
Niedobory luteiny mogą być przyczyną rozwoju chorób związanych z zaburzeniami procesu widzenia takimi jak zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej (A…
12 – 18mg astaksantyny codziennie obniża trójglicerydy o 25%, podnosi HDL o 15%, podnosi adiponektynę o 20%.
07cze
Najnowsze badania pokazują, że codzienne uzupełnianie diety w astaksantynę może znacząco podwyższać poziom HDL (dobrego cholesterolu we krwi) i ob…
3-21g kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 nie powoduje krwotoków w terapii chorób układu krążenia, w połączeniu z aspiryną i kropidogrelem.
07cze
Szereg badań naukowych potwierdza bezpieczeństwo stosowania dawek 3-8g/dzień EPA+DHA (J. Thrombosis and thrombolysis 1998; 5:257-261) a nawet do 21g/dzie…
Już 1g EPA i DHA omega-3 zmniejsza śmiertelność z powodu zawału serca o 50% i o 81% z powodu nagłego zatrzymania akcji serca.
07cze
Jak wykazało wiele dużych badań klinicznych niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA+DHA grupy omega-3 mogą zmniejszyć śmiertelność z pow…
EPA omega-3 reguluje poziom cukru w organizmie.
07cze
Najnowsze badania in vitro donoszą, iż kwas eikozapentaenowy EPA z rodziny kwasów tłuszczowych omega-3 jest jedną z potencjalnych substancji mogącyc…
4g kwasów omega-3 działają jako przeciwutleniacze – zwiększają o 20% proces usuwania wolnych rodników przyczynę większości chorób!
07cze
Najnowsze badania sugerują, że korzyści zdrowotne jakie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA niosą dla serca mogą być związane z ich zdolnością do…
Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 może zmniejszać o 74% ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i okrężnicy
07cze
W dniu 1-2 lutego w Barcelonie odbyło się międzynarodowe spotkanie ekspertów na temat jakości tłuszczy w zdrowej diecie. Czterdziestu ekspertów w dzi…
Dieta śródziemnomorska i oleje rybie ratują życie w walce z chorobami nowotworowymi
07cze
ZASTOSOWANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3 W LECZENIU RAKA PŁUCA Badanie opisuje przypadek 78 letniego człowieka, u którego wykryto złośliwy nowotwór …
DHA omega-3 chroni przed rozwojem Alzheimera.
23kw.
Liczne badania eksperymentalne przeprowadzone w ciągu ostatnich lat pokazały, że DHA ogranicza akumulację neurotoksycznego β-amyloidu i hamuje proce…
Przy chemioterapii niezbędne jest fizjologiczne żywienie.
23kw.
Nowotwór jak wiadomo jest bardzo poważną chorobą i mamy nadzieję, że wdrożona przez lekarza terapia ma na celu poprawę naszego zdrowia. Najnowsze b…
Rola witamin D, C, E, cynku, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3 w budowaniu odporności: Czy mogą pomóc w walce z COVID-19.
21lut
Odpowiednie poziomy witamin C, D i E są kluczowe podczas COVID-19, aby zmniejszyć obciążenie objawami i skrócić czas trwania infekcji dróg oddechowyc…
Opracowanie dotyczące wolnych kwasów tłuszczowych i receptorów dla nich.
05sty
Nadmierne spożycie żywności i niezbilansowana dieta powodują występowanie zespołu metabolicznego, do którego należą: otyłość, cukrzyca typu 2, c…
Genetyczne i fizjologiczne procesy tłuszczo-zależne uruchamiane przez Organizm Człowieka. Bezkonkurencyjna rola tłuszczów rybich.
30mar
Człowiek jest genetycznie i ewolucyjnie uwarunkowany do spożywania lipidów. Są one stałym elementem naszej diety, a potrawy zawierające lipidy postrze…
Witamina D i jej wpływ na układ odpornościowy człowieka
09lut
W obecnych czasach coraz większą uwagę przykłada się do działań mających zwiększyć ilość witaminy D w organizmie. Podkreślana jest zarówno ist…
Lipidowe odżywianie organizmu pacjenta w trakcie leczenia choroby nowotworowej.
21sty
Zgodnie z wynikami 40 wieloośrodkowych i wielokierunkowych badań naukowych przeprowadzonych u pacjentów, w tym pionierskich badań prowadzonych przez zes…
Od genomu do zdrowego życia.
08cze
Organizm człowieka jest wysoce wyspecjalizowanym i doskonałym tworem procesu ewolucji. Składa się z ponad 50 bilionów komórek różnego typu, które w…
Tajemnica skuteczności działania oleju z wątroby rekinów tasmańskich
08cze
Właściwości oleju z wątroby rekina znane były już w starożytności wśród rybaków Norwegii i Szwecji oraz Japonii i Islandii. Używano go do leczen…
EPA i DHA omega-3 – niezbędne substancje budulcowe każdego zdrowego organizmu.
08cze
Kwasy tłuszczowe EPA+ DHA omega-3 (nnkt – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) to jedne z najważniejszych substancji budulcowych warunkujących uru…
Cała prawda o suplementacji diety.
08cze
Jak sama nazwa wskazuje „suplement diety lub dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP)” to preparat, który powinien uz…
Selen – pierwiastek życia.
08cze
Selen to jeden z pierwiastków zaliczanych do grupy tzw. mikroelementów czyli substancji, których śladowe ilości są niezbędne do prawidłowej pracy n…
Dieta, czyli jak zdrowo i świadomie budować organizm.
08cze
Odżywianie to podstawowy proces życiowy. Dzięki niemu dostarczamy substancji, które są wykorzystywane do budowania i prawidłowej pracy wszystkich str…
Witamina D3 w walce o zdrowy organizm.
08cze
Witamina D3 to jedna z najbardziej niedocenianych, a zarazem jedna z najistotniejszych dla zdrowia witamin. Ten związek, jak mało który wykazuje ogromn…
Astaksantyna – najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz – niezastąpiony w trosce o zdrowie organizmu.
08cze
Astaksantyna to niepodważalnie jeden z najsilniejszych nowoodkrytych bioaktywnych składników diety, niezbędnych dla zachowania zdrowia. Regularne zaopa…
Koenzym Q10 – energia dla zdrowia, urody i długiego życia.
08cze
Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący praktycznie we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Jest odpowiedz…
Odżywianie organizmu kwasami tłuszczowymi EPA i DHA grupy omega-3 korzystnie zmienia jego strukturę.
08cze
Setki badań klinicznych prowadzonych na całym świecie pokazują nieustannie jak ważne i niezastąpione dla organizmu człowieka jest spożywanie wielon…
Kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 wzmacniają skuteczność przeciwzakrzepowej terapii aspiryną oraz aspiryną i klopidogrelem.
08cze
Klopidogrel i aspiryna są syntetycznymi lekami hamującymi nadmierne działanie płytek krwi i ograniczającymi jej krzepliwość. Stosowane są bardzo p…
Szlachetne lipidy: skwalen i alkiloglicerole – dar głębi oceanów dla wzmocnienia odporności organizmu.
08cze
Skwalen i alkiloglicerole to naturalne substancje pochodzenia oceanicznego wykazujące działania pro-odpornościowe. Choć zapotrzebowanie na te związki …
DHA omega-3 jest kwasem tłuszczowym niezbędnym dla prawidłowego rozwoju i pracy mózgu. Minimalizuje ryzyko rozwoju chorób nerwowych i neurodegeneracyjnych.
08cze
Mózg pełni nadrzędną rolę w naszym organizmie. Analizuje docierające bodźce, przetwarza informacje i koordynuje pracę innych organów. Aby mógł …
Likopen – czerwony sojusznik w walce o zdrowie.
08cze
Nieodpowiednia dieta, szybkie tempo życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, w którym żyjemy – to wszystko osłabia nasze naturalne mechanizmy ochron…
Suplementy diety jedyną szansą dostarczenia kwasów omega-3 dla osób chorych na dnę moczanową.
08cze
Dna moczanowa jest chorobą metaboliczną, w której przebiegu istotne dla ograniczenia jej symptomów jest zachowanie restrykcyjnej ubogopurynowej (ubogiej…
Luteina i zeaksantyna – połączone siły w służbie dla zdrowia oczu.
08cze
Luteina i zeaksantyna naturalnie występujące w wielu roślinach, jak wykazują badania kliniczne i epidemiologiczne są nieocenione dla zachowania zdro…
Dieta śródziemnomorska i oleje rybie ratują życie w walce z chorobami nowotworowymi.
08cze
Choroby nowotworowe są bardzo rozpowszechnione we współczesnym świecie. W krajach rozwiniętych stanowią one, zaraz po chorobach układu krążenia, dr…
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega-3, buduje i wzmacnia komórki nerwowe a jednocześnie stymuluje obumieranie komórek nowotworowych.
08cze
Kwas dokozaheksaenowy (22:6 grupy Ω-3, DHA) to jeden z tych tłuszczy, które są genetycznie niezbędne organizmowi człowieka. Dostarczany jest główni…
Kwasy Omega-3 zmniejszają sztywność tętnic.
08cze
Najczęściej w wyniku zaburzeń lipidowych np. zbyt wysokiego poziomu cholesterolu nasze tętnice zaczynają sztywnieć. Zwiększa się wówczas ryzyko pow…
Kwasy tłuszczowe Omega-3 -niezbędny składnik diety przeciwmiażdżycowej.
08cze
Kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 mają ogromny wpływ na protekcję układu krążenia u człowieka. Jednak obok wielu zwolenników stosowania EPA+DHA o…
Czy znasz chorobę nie związaną z zaburzeniami odporności organizmu?
11cze
Dr n. biol. Joanna Zielińska-TomaszewskaKierownik Działu Nauki, Badań i Rozwoju Marinex International Znalezienie takiej będzie raczej trudne. Ale czym w…
Jak przygotować swoje dziecko na nowy rok szkolny?
11cze
Skończyły się wakacje, Twoje dziecko poszło do przedszkola lub szkoły. Prawdopodobnie za chwilę rozpocznie się coroczny wrześniowy koszmar czyli walk…
Czego potrzebuje Twoje serce aby mogło działać sprawnie?
11cze
Serce i układ krążenia to jedne z najważniejszych elementów naszego organizmu. Od ich sprawnej pracy zależą wszystkie czynności jakie wykonujemy na…