Zgodnie z najnowszymi badaniami, wysoka podaż kwasów tłuszczowych EPA i DHA omega-3 może pomóc w ochronie mózgu przed starzeniem.

Badania, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornia w Los Angeles (USA) wykazały, że osoby w średnim wieku oraz osoby starsze, które regularnie spożywają pożywienie bogate w kwasy tłuszczowe EPA i DHA grupy omega-3 mają spowolniony proces powstawania ubytków myślowych prowadzących do demencji. Osoby te również wypadają bardzo dobrze na próbach sprawności umysłowej oraz znacznie rzadziej doświadczają postępującego wraz z wiekiem kurczenia się mózgu. Z kolei dieta uboga w kwasy EPA i DHA omega-3 może przyspieszać starzenie mózgu, nasilać występowanie zaników pamięci oraz wpływać negatywnie na zdolności logicznego myślenia.

Wcześniej prowadzone badania potwierdziły już związek pomiędzy wyższym ryzykiem demencji a niską zawartością kwasów EPA i DHA omega-3 w osoczu. Obecne badanie miało na celu jeszcze dokładniejsze i bardziej precyzyjne zbadanie tych zależności, ponieważ szacowało sumę wszystkich omega-3, jakie zostały spożyte przez ostatnie kilka miesięcy oraz ich wbudowywanie się w czerwone krwinki i porównywało te parametry z aktualnie badaną kondycją mózgu.

W obecnym badaniu ponad 1500 uczestników bez demencji, w średnim wieku 67 lat - poddano rezonansowi magnetycznemu (MRI) w celu określenia wielkości mózgu i intensywności przepływu przez niego krwi. Grupę testowano również pod kątem pomiaru sprawności funkcjonowania mózgu oraz poziomu kwasu DHA omega-3 w krwinkach czerwonych.

WYNIKI:
Ludzie spożywający mniej kwasów omega-3 w codziennej diecie mieli ich zawartość DHA w krwince na poziomie 3.9% wszystkich kwasów tłuszczowych w krwince. U osób częściej dostarczających kwasy omega-3 w diecie zawartość DHA w krwince wynosiła 5.7%. Osiągnięcie poziomu 5.7% DHA w mózgu zapewnione było, jak wyliczono na podstawie indexu omega-3, poprzez spożywanie dziennie około 0.4 g kwasu DHA omega-3 w pożywieniu, bez dodatkowej suplementacji.

Ludzie z niższym poziomem DHA (3.9%) mieli mniejszą objętość mózgu w porównaniu do tych z wyższym poziomem (5.7%). Osoby z niskim poziomem DHA uzyskiwały również gorsze wyniki w testach wzrokowych pamięci oraz testach funkcji poznawczych i wykonawczych, takich jak rozwiązywanie problemu, wykonywanie kilku zadań jednocześnie czy myślenie abstrakcyjne.
Rezonans magnetyczny także pokazał oznaki mniejszego przepływu krwi w mózgu ludzi z niższym poziomem DHA omega-3.

WNIOSKI:
Obecne badanie po raz kolejny wykazało, że DHA odgrywa ważną rolę w promowaniu ogólnego zdrowia naczyń krwionośnych mózgu, w podobny sposób jak to robi w sercu. Dzięki temu wpływa na zmniejszenie tempa starzenia się mózgu i jego sprawniejsze funkcjonowanie w późniejszym wieku. Badanie to dodaje również wagi badaniom wcześniejszym, których wyniki potwierdziły niezwykle korzystny wpływ kwasów EPA i DHA omega-3 na zdrowie i potencjał naszego mózgu.

Po raz kolejny mamy możliwość obserwacji, z jaką siłą działają naturalne substancje budulcowe. Znowu przekonujemy się, że ich obecność w naszym organizmie jest niezbędna aby utrzymać zdrowie i długo żyć.

Nawet niewielkie ilości tych substancji wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Dla zdrowia mózgu już 0.4g DHA dziennie jest bardzo istotne. Jednak jak donoszą badania najbardziej optymalne ilości to co najmniej 2 g dziennie EPA + DHA omega-3.

  1. Z.S. Tan, W.S. Harris, A.S. Beiser, R. Au, J.J. Himali,et al. "Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging". Neurology Volume 78, Number 9, Pages 658-664.

Dodaj komentarz