Mózg to najważniejszy narząd w naszym organizmie. Analizuje docierające bodźce, przetwarza informacje i koordynuje prace innych organów. Miliardy komórek nerwowych w każdej sekundzie pracują niezwykle intensywnie zapewniając nam możliwość poznawania świata, uczenia się i zapamiętywania.

Niestety od około 50 roku życia wraz z wiekiem pogarsza się sprawność naszego mózgu. Problemy z pamięcią, kojarzeniem, niższa sprawność intelektualna- wszystko to efekt starzenie się. W mózgu proces ten polega głównie na utracie części komórek nerwowych za co odpowiedzialność ponoszą przede wszystkim wolne rodniki tlenowe - czyli nadmierny stres oksydacyjny.

Czy można w jakiś sposób przeciwdziałać temu procesowi i spowalniać tempo tych niekorzystnych zmian?

Okazuje się, że tak.

Naukowcy z Uniwersytetu w Juntendo (Japonia) wykazali w opublikowanym niedawno badaniu, że dzięki spożywaniu astaksantyny - jednego na nowoodkrytych przeciwutleniaczy (antyoksydantów) można skutecznie chronić mózg przed zmianami degeneracyjnymi, jak również poprawiać jego funkcjonowanie.

Astaksantyna to różowego koloru karotenoid, który naturalnie występuje w łososiu, krewetkach i algach morskich. Astaksantyna jest bardzo wyjątkową substancją ponieważ oprócz tego, że jest najsilniejszym znanym przeciwutleniaczem (65 razy silniejszym od witaminy C) to jako jedyna przenika barierę krew-mózg, dzięki czemu jest w stanie bezpośrednio chronić nasz układ nerwowy przed wolnymi rodnikami.

W przeprowadzonym badaniu naukowcy podawali osobom po 50 roku życia cierpiącym na związane z wiekiem problemy z pamięcią 12 mg astaksantyny dziennie przez 12 tygodni.

WYNIKI:
Na podstawie kwestionariuszy (CogHealth i P300) wypełnianych przez pacjentów przed i po terapii oceniano stopień uzyskanej poprawy.

W każdym z badanych obszarów funkcjonowania mózgu odnotowano znaczną poprawę: szybkość reakcji (+18%), podzielność uwagi (+17%), funkcjonowanie pamięci krótkotrwałej (+15%) oraz długotrwałej (+10%).

WNIOSKI:
Otrzymane wyniki wyraźnie pokazują, jak wielki potencjał zdrowotny posiada astaksantyna. Dostarczając ją do naszego organizmu regularnie we właściwych ilościach wspieramy prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Jedynie astaksantyna jest bowiem w stanie bezpośrednio chronić nasze komórki nerwowe, zapobiegać ich degeneracji i znacząco spowalniać proces starzenia.

  1. S.J. Gladman, W. Huang, S.N. Lim, S.C. Dyall; Improved Outcome after Peripheral Nerve Injury in Mice with Increased Levels of Endogenous Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids, The Journal of Neuroscience, Volume 32, Issue 2, Pages 563-571.

Dodaj komentarz