Zgodnie z najnowszym badaniem opublikowanym w Journal of Neuroscience wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie może wpływać ochronnie na komórki nerwowe i wywoływać korzystne efekty w przywracaniu sprawności nerwów po ich uszkodzeniu.

Uszkodzenie nerwów może prowadzić do bólu, niedowładu lub całkowitego paraliżu mięśni - co prowadzi do inwalidztwa.

Pomimo zdolności nerwów obwodowych do regeneracji i zaawansowania technik medycznych, odzyskiwanie sprawności nerwów jest niewielkie i tylko przy małych uszkodzeniach.

Badanie przeprowadzone na Queen Mary, University of London, sugeruje, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pełnić istotną rolę w przyspieszaniu regeneracji uszkodzonych nerwów. Jest to zatem pierwszy bardzo ważny krok do odzyskiwania sprawności neurologicznej.

Dla sprawności działania układu nerwowego, należy zatem dostarczać codziennie odpowiednich ilości kwasów omega-3 w żywności min. 2 g EPA + DHA dziennie w postaci tłustych ryb morskich oraz suplementów zawierających oleje z ryb lub kryla. Bo tylko naturalne substancje budulcowe organizmu człowieka dają mu pełną ochronę oraz możliwość szybkiej regeneracji.

  1. S.J. Gladman, W. Huang, S.N. Lim, S.C. Dyall; Improved Outcome after Peripheral Nerve Injury in Mice with Increased Levels of Endogenous Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids, The Journal of Neuroscience, Volume 32, Issue 2, Pages 563-571.

Dodaj komentarz