Wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 (WKT) EPA i DHA omega-3 są przez organizm wykorzystywane do niwelowania stanu zapalnego, towarzyszącego otyłości.
Do regulacji tych mechanizmów dochodzi już na poziomie genomu.
Takie wnioski wynikają z badania, w którym kobietom z otyłością (BMI w zakresie 30–45 kg/m2) suplementowano WKT omega-3 w dawce 1,8 g przez 3 miesiące.
Ich obserwację prowadzono równolegle z obserwacją grupy kontrolnej, u której nie stosowano żadnej dodatkowej interwencji.
W punkcie 0 (przed rozpoczęciem badania) oraz po 3 miesiącach oznaczano stężenia WKT omega-3 w organizmie, osoczowe stężenie lipoksyn, rezolwin i protektyny oraz poziom markerów stanu zapalnego.
Przy użyciu mikromacierzy analizowano także transkryptom krwi pełnej, czyli zestaw cząsteczek mRNA obecnych w danym miejscu w danym momencie.
Po 3 miesiącach suplementacji w grupie badanej zaobserwowano:
- wyższe stężenia EPA i DHA w osoczu;
- niższy poziom markerów stanu zapalnego: SELE (selektyna E), MCP-1 (białko chemotaktyczne monocytów), sVCAM-1 (białko adhezyjne komórek naczyniowych), sPECAM-1 (białko adhezyjne płytek krwi i komórek śródbłonka) i hsCRP;
- niższe stężenie trójglicerydów na czczo i insuliny;
- zwiększone stężenie pochodnych DHA, niwelujących stan zapalny, a także poziomu receptora rezolwinowego.
Dane z mikromacierzy wykazały również wpływ WKT omega-3 na geny docelowe:
- PPAR-α (gen związany z metabolizmem lipidów).
- NRF2 (gen odpowiedzialny za uruchomienie prawidłowych mechanizmów antyoksydacyjnych; uważany jest za kluczowy czynnik chroniący organizm przed rozwojem komórek nowotworowych).
- NF-κB (odgrywa kluczową rolę w regulacji odpowiedzi immunologicznej na infekcje. Zaburzenia w regulacji NF-κB są powiązane z nowotworami, zapaleniami oraz chorobami autoimmunologicznymi, wstrząsem septycznym, zakażeniami wirusowymi, oraz niewłaściwym rozwojem układu odpornościowego. NF-κB bierze także udział w procesach związanych z plastycznością synaptyczną oraz pamięcią).
PODSUMOWANIE:
Już suplementacja niewielkich dawek EPA i DHA omega-3 (1,8 g dziennie) jest skuteczną metodą łagodzenia umiarkowanie nasilonych stanów zapalnych związanych z otyłością.
Źródło:
Polus A, Zapala B, Razny U, Gielicz A, Kiec-Wilk B, Malczewska-Malec M, Sanak M, Childs CE, Calder PC, Dembinska-Kiec A. Omega-3 fatty acid supplementation influences the whole blood transcriptome in women with obesity, associated with pro-resolving lipid mediator production. Biochim Biophys Acta. 2016 Nov;1861(11):1746-1755. doi: 10.1016/j.bbalip.2016.08.005. Epub 2016 Aug 12. PMID: 27531277.