Wyższy poziom kwasów omega-3 w organizmie człowieka wydłuża oczekiwaną długość życia o prawie pięć lat. Do takiego wniosku doszli naukowcy z USA w pracy, której wyniki opublikowano na łamach The American Journal of Clinical Nutrition.

Badanie prowadził szpital del Mar Medical Research Institute (IMIM) we współpracy z The Fatty Acid Research Institute w Stanach Zjednoczonych.

W badaniu analizowano dane z długoterminowego projektu Framingham Offspring Cohort, w ramach którego od 1971 roku prowadzono ścisłą obserwację mieszkańców Framingham w stanie Massachusetts w Stanach Zjednoczonych.

W projekcie przeanalizowano dane nt. poziomu kwasów tłuszczowych we krwi u 2240 osób w wieku powyżej 65 lat (monitorowanych średnio przez jedenaście lat). Celem było sprawdzenie, które kwasy tłuszczowe są dobrym wskaźnikiem ryzyka zgonu.

Wykazano, że wyższy poziom kwasów omega-3 we krwi, w wyniku regularnego włączania do diety tłustych ryb, wydłuża oczekiwaną długość życia o prawie pięć lat. Z kolei regularne palenie papierosów skraca oczekiwaną długość życia o 4,7 roku, a więc mniej więcej o tyle samo, ile można zyskać, uzupełniając WKT omega-3 w codziennej diecie.

Zależności między spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3, paleniem papierosów, a długością życia przedstawia poniższy wykres:

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

W badaniu nie szacowano ilości kwasów omega-3 w diecie, które należy spożyć, żeby osiągnąć wysoki ich poziom w organizmie.

Źródło:

McBurney MI, Tintle NL, Vasan RS, Sala-Vila A, Harris WS. Using an erythrocyte fatty acid fingerprint to predict risk of all-cause mortality: the Framingham Offspring Cohort. Am J Clin Nutr. 2021 Oct 4;114(4):1447-1454. doi: 10.1093/ajcn/nqab195. PMID: 34134132; PMCID: PMC8488873.

Dodaj komentarz