Setki badań klinicznych prowadzonych na całym świecie pokazują nieustannie jak ważne i niezastąpione dla organizmu człowieka jest spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3. Szczególnie korzystne efekty odżywienia organizmu za ich pomocą obserwowane są w obszarze układu sercowo-naczyniowego. Prozdrowotne działania organizmu pod wpływem kwasów EPA + DHA wynikają m.in. z faktu, że substancje te naturalnie i korzystnie zmieniają strukturę lipidową naszego organizmu z nasyconej na wielonienasyconą. Co to oznacza?

Kwasy omega-3 naturalnie wbudowując się w błony, praktycznie wszystkich  komórek, zastępują w nich miejsce kwasów nasyconych i nienasyconych omega-6, tym samym eliminując ich niekorzystny nadmiar. Co niezwykle istotne EPA + DHA omega-3 zmieniają nie tylko strukturę komórek ale również mogą naturalnie modyfikować budowę i właściwości krążących we krwi i rozprowadzjących po całym organizmie tłuszcze i cholesterol lipoprotein (LDL, HDL i VLDL). Dzięki tym zmianom m.in. lipoproteina LDL, transportująca głównie cholesterol, staje się mniej miażdżycogenna.

W świetle najnowszych wyników badań prowadzonych przez profesora Caldera, konsumpcja kwasów tłuszczowych omega-3 zmienia również w korzystny sposób strukturę istniejącej już blaszki miażdżycowej. Dzięki większej zawartości EPA+ DHA omega-3 blaszka staje się bardziej stabilna, spowalnia się jej wzrost oraz zmniejsza się w niej nasilenie stanu zapalnego. Dzięki temu maleje ryzyko jej pęknięcia i powstania zatoru w tętnicy.

Stosując więc odpowiednia dawkę EPA + DHA Omega-3 (min 1,5-3 g dziennie) mozna nie tylko znacząco zmniejszyć stężenie lipidów: trójglicerydów i cholesterolu ale również zmienić strukturę lipidową organizmu z promiażdżycowej na przeciwmiażdżycową.

Dodaj komentarz