Witamina D3 to jedna z najbardziej niedocenianych, a zarazem jedna z najistotniejszych dla zdrowia witamin. Ten związek, jak mało który wykazuje ogromną skuteczność ponieważ działa na poziomie genów. Wpływa na układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i kostno-szkieletowy, czyli najważniejsze układy gwarantujące zachowanie zdrowia.

Wiele badań ostatnich lat potwierdziło nieznany do tej pory fakt wpływu witaminy D3 na hamowanie powstawania różnych typów nowotworów. Okazuje się bowiem, że spożywanie odpowiednich ilości wit. D3 w dłuższym okresie czasu i osiągany poprzez to jej wysoki poziom w osoczu zmniejszają ryzyko wystąpienia danych rodzajów nowotworów (np.: witamina D3 redukuje ryzyko rozwoju czerniaka skóry o 57%).

Niedobory tej witaminy dotyczą  od 30% do 75% mieszkańców Europy.  Rekomendowane od 1989r. dzienne dawki witaminy D3 wynoszące 200-600 IU/d są zdecydowanie za niskie. Najnowsze dane medyczne zalecają zdrowym osobom (z niedoborem witaminy D3) spożywanie 2000-7000 IU witaminy D3 dziennie.

Odpowiedni jej poziom w organizmie jest niezbędny dla utrzymania dynamicznej równowagi i wysokiego potencjału zdrowotnego. Tylko w ten sposób można czerpać korzyści z jej prozdrowotnych działań, gdyż witamina D3 m. in.:

  • uruchamia mechanizmy regulacji ekspresji 200  genów
  • reguluje ciśnienie krwi powodując jego obniżenie nawet o 13 mm Hg (skurczowe) i o 6 mm Hg (rozkurczowe)
  • hamuje sztywnienie naczyń krwionośnych i zapobiega ich wapnieniu oraz powstawaniu zmian miażdżycowych
  • zapobiega powstawaniu i zmniejsza patologiczne zmiany budowy serca (zmniejsza grubość ściany lewej komory serca o 10%)
  • ogranicza nawet o 60 % ryzyko wystąpienia różnych typów nowotworów złośliwych

Dodaj komentarz