Sezon zimowy w pełni. Zima to szczególny okres, w którym odporność naszych organizmów wystawiana jest na próbę. Jesteś wtedy szczególnie narażony na atak wirusów i bakterii mogących wywoływać infekcje. Niestety nasza odporność przeważnie jest słaba, co stanowi główny powód wzrostu zachorowań wywołanych infekcjami, szczególnie grypą.
W grudniu na grypę i choroby grypopodobne zachorowało aż 90 000 Polaków. Okres największych zachorowań zaczyna się od stycznia i trwa do marca.
Do połowy stycznia mamy już 60 000 zachorowań, w tym 16 potwierdzonych przypadków grypy typu A H1N1.
Teraz odpowiedz sobie na najbardziej podstawowe pytanie - Czy za pomocą leków możemy podnieść odporność naszego organizmu?
Otóż nie!
Å»adna sztucznie wytworzona substancja chemiczna nie jest w stanie poprawić kondycji ani precyzyjnie kontrolować pracy tej skomplikowanej i doskonałej maszynerii jaką jest układ odpornościowy. Kiedy nasza odporność działa na odpowiednim poziomie, to mniej się przeziębiamy, rzadziej dopadają nas poważne dolegliwości chorobowe, jesteśmy efektywniejsi w pracy oraz w codziennych domowych obowiązkach. Właściwą drogą prowadzącą do wysokiej odporności jest odpowiednia dieta, która dostarczy naturalnych, genetycznie niezbędnych składników układu odpornościowego. Głównym ich źródłem są warzywa i ryby.
Jednymi z najważniejszych i najskuteczniejszych składników układu odpornościowego są substancje pochodzenia morskiego - szlachetne lipidy: skwalen i alkiloglicerole, u człowieka skoncentrowane w szpiku kostnym.
Jest on trzonem naszej odporności, w nim powstają główne elementy układu odpornościowego i krwionośnego. Od budowy szpiku kostnego zależy jego funkcjonowanie, a od niego nasze zdrowie.
Jak udowodniły przeprowadzone w Polsce badania immunologiczne - uzupełnianie diety preparatem BioMarine®, dostarcza odpowiednie ilości tych lipidów do szpiku kostnego, co w efekcie prowadzi do wzrostu siły naturalnej (wrodzonej) i nabytej odporności nawet o 135%!
- Carotenoids increase iron absorption from cereal-based food in the human. Maria N. García-Casa Nutrition Research Volume 26, Issue 7 , Pages 340-344, July 2006