Astaksantyna to niepodważalnie jeden z najsilniejszych nowoodkrytych bioaktywnych składników diety, niezbędnych dla zachowania zdrowia. Regularne zaopatrywanie organizmu w astaksantynę, pozwala mu skutecznie obniżyć poziom niekorzystnych procesów utleniania i degradacji ważnych elementów komórkowych, zmniejszyć stany zapalne i obniżyć poziom trójglicerydów, a także właściwie wyregulować odpowiedź immunologiczną.

Å»yjemy w środowisku bogatym w tlen. Niestety, pomimo iż tlen jest nam niezbędny , posiada on też drugą, bardzo niekorzystną twarz. Tworzy tzw. reaktywne formy tlenu czyli wolne rodniki. Ich nadmiar powoduje stres oksydacyjny, który według wielu badań jest przyczyną starzenia się organizmu i rozwoju wielu schorzeń: chorób serca i układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów.

Jedyną skuteczną ochroną przez wolnymi rodnikami jest spożywanie odpowiednich ilości przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które mają zdolność do zmiatania (niszczenia) wolnych rodników.

Astaksantyna to najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz jaki można dostarczyć organizmowi. Według badań naukowych astaksantyna jako przeciwutleniacz jest 14 razy silniejsza niż witamina E, 56 razy silniejsza niż β-karoten i aż 65 razy silniejsza niż witamina C.

Astaksantyna regularnie przyjmowana w dawce min 5 mg dziennie :

  • przeciwdziała procesom starzenia i związanym z nimi zmianom (zmarszczki, wysuszenie skóry, piegi, plamy starcze, degradacja kolagenu)
  • wzmacnia ochronę przeciwko promieniowaniu UV
  • zmniejsza nasilenie procesów zapalnych
  • zwiększa siłę mięśni i przyspiesza ich regenerację
  • wzmacnia ochronę przeciw wrzodom żołądka wywołanym przez Helicobacter pylorii
  • wzmacnia poziom ochrony przciwrodnikowej wątroby, serca, oczu, stawów i prostaty

Dodaj komentarz