Człowiek jest genetycznie i ewolucyjnie uwarunkowany do spożywania lipidów. Są one stałym elementem naszej diety, a potrawy zawierające lipidy postrzegamy jako smaczniejsze i bardziej sycące. Lipidy tworzą jedną z trzech głównych grup składników odżywczych, zaraz obok węglowodanów i białek. Spośród wszystkich lipidów główne dwie grupy stanowią tłuszcze złożone oraz kwasy tłuszczowe. Powszechnie wiadomo, że są dobrym źródłem energii, jednak często zapomina się jak ważne pełnią funkcje budulcowe i regulatorowe. Zależy od nich aż 70% wszystkich procesów zachodzących w organizmie człowieka. Każdą komórkę otacza błona składająca się w głównej mierze z lipidów. Kluczowe dla organizmu narządy także składają się głównie z lipidów: szpik kostny, mózg, serce, skóra, siatkówka oka. Ich prawidłowe funkcjonowanie wynika bezpośrednio z ich budowy, czyli zawartości odpowiedniej kompozycji lipidowej. Fizjologiczne działanie narządów wewnętrznych przekłada się również na funkcjonowanie układów, które tworzą, czyli m. in. układu odpornościowego (którego centrum stanowi szpik kostny), nerwowego, krwiotwórczego i układu krążenia.