W dniu 1-2 lutego w Barcelonie odbyło się międzynarodowe spotkanie ekspertów na temat jakości tłuszczy w zdrowej diecie.
Czterdziestu ekspertów w dziedzinie dietetyki, odżywiania i zdrowia z 25 krajów, którzy spotkali się w lutym w Barcelonie stwierdziło, że należy ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, które są przyczyną otyłości i chorób układu krążenia. Jednak, mając na uwadze fakt, że tłuszcze są niezbędnym źródłem energii dla organizmu człowieka, zalecają zwiększyć spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6. Uważają, że z 30-35% dziennego zapotrzebowania organizmu na energie pochodzącą z tłuszczy tylko ok. 10% powinno pochodzić z puli tłuszczy nasyconych, resztę powinny stanowić kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone. Najważniejsze jest to, aby zmniejszyć spożycie tłuszczy trans prawie do zera (max 1% dziennie).
Dlatego, aby osiągnąć ten cel, należy zmienić nasze przyzwyczajenia żywieniowe. Z codziennej diety należy wyrzucić tłuste mięsa, oleje i inne produkty zawierające złe tłuszcze. Należy zwiększyć spożycie warzyw, zamienić olej na oliwę z oliwek, masła zastąpić margarynami, a przede wszystkim zacząć spożywać duże ilości ryb morskich, które są największym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Takie zmiany przyczynią się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia.
Eksperci zgodnie stwierdzają, że wiedza ludzi na temat jakości spożywanych tłuszczy na świecie jest znikoma. Konsumenci głównie kontrolują ilość spożywanych tłuszczy w stosunku do swojej wagi, nie mają pojęcia o rodzaju spożywanego tłuszczu. Nie wiedzą jaki pokarm spożywać, aby dostarczyć swojemu organizmowi dobrych tłuszczy (np.: omega-3) i ograniczyć spożywanie tłuszczy nasyconych i tłuszczy trans.
Eksperci apelują, aby informować ludzi w jaki sposób ograniczyć spożywanie tłuszczy nasyconych i tłuszczy trans, a zwiększyć spożycie tłuszczy jedno- i wielonienasyconych. Należy dostarczać ludziom konkretne przykłady diet bogatych w kwasy omega-3. Producenci żywności powinni, na swoich produktach, czytelnie i w zrozumiały sposób podawać skład opakowania. W rozmowie z ludźmi należy używać prostego i zrozumiałego języka np.: dobre i złe tłuszcze. Eksperci żywienia powinni współpracować z branżą gastronomiczną w zakresie ochrony zdrowia, aby zapewnić im odpowiednią wiedzę w oparciu o obecne zalecenia. Uczestnicy konferencji wzywają naukowców, pracowników służby zdrowia, pracowników przemysłu spożywczego, przedstawicieli rządów i mediów wszystkich państw, aby zaczęli przekazywać spójne, proste i rzetelne informacje na temat jakości tłuszczy zawartych w pożywieniu, co przyczyni się do znaczącego zmniejszenia chorób układu krążenia i poprawy zdrowia ludzi na całym świecie.