Jak podają najnowsze badania światowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA i DHA grupy omega-3 chronią nasz organizm przed chorobą zatorowo-zakrzepową, czyli zapobiegają blokowaniu przepływu krwi w naczyniach, stanom zapalnym, miażdżycy. Przywracają równowagę organizmu.

To wszystko dzięki unikalnej właściwości tych kwasów - ich naturalności. Posiadają zdolność nieograniczonego wbudowywania się w struktury komórkowe, a przede wszystkim w błony komórek. Dzięki temu mobilizują organizm do regulacji procesów, które gwarantują prawidłowe jego funkcjonowanie zapobiegając zakrzepom i chorobom układu krążenia.

Niewielki udział tych kwasów w diecie Polaków, wynoszący ok. 125mg dziennie, ma istotny wpływ na podwyższenie ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych. Dlatego należy dbać o ich właściwą podaż w postaci ryb i suplementów ( pow. 2000 mg dziennie). Tylko taki stan doprowadzi do zmniejszenia ryzyka zapaleń, regulacji procesów krzepnięcia w kierunku przeciwzakrzepowym i istotnego zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby zatorowo-zakrzepowej. Bez kwasów omega-3 będziesz chory.

Dodaj komentarz