Cukrzyca 2 typu nazywana również cukrzycą insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się wysokim stężeniem glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i jej względnym niedoborem. Początkowo charakteryzuje się wyższym niż normalnie poziomem produkcji hormonu insuliny, w ciągu kilku lat od diagnozy, ten poziom się obniża.
Według naukowców z Nowego Jorku spadek poziomu insuliny jest wywołany utratą komórek beta w trzustce. Utrata ta powoduje obniżenie wytwarzania insuliny, i w rezultacie podniesienie poziomu glukozy we krwi.
Nowojorscy badacze odkryli, że za utratą komórek wytwarzających insulinę stoi niedobór witaminy A. A zatem szczególnie w tym zaburzeniu należy dbać o odpowiednią podaż witaminy A i jej właściwe źródło. Najlepszą naturalną formą witaminy A jest retinol. Należy pamiętać, aby przyjmować go w środowisku tłuszczowym bo takie zapewnia maksymalną przyswajalność. Najlepszym sposobem przyjmowania witaminy A o wysokiej przyswajalności i skuteczności jest stosowanie tranów. Minimalna dzienna dawka witaminy A dla dorosłego to 900 µg.
- Trasino SE, Benoit YD, Gudas LJ,Vitamin A Deficiency Causes Hyperglycemia and Loss of Pancreatic β-Cell Mass.J Biol Chem. 2015 Jan 16;290(3):1456-73.