Rak prostaty to jeden z najczęstszych nowotworów dotykających mężczyzn, szacuje się że stanowi on blisko 30% wszystkich diagnozowanych u nich zmian nowotworowych. Nowotwór ten można dość łatwo wykryć we wczesnym stadium rozwoju pod warunkiem przeprowadzania regularnych badań poziomu tzw antygenu PSA we krwi. Ilość tej substancji we krwi jest odzwierciedleniem stanu zdrowotnego prostaty. Podwyższony poziom PSA może wskazywać na istnienie pewnych nieprawidłowości w funkcjonowaniu tego gruczołu, które mogą skutkować rozwojem choroby nowotworowej.
Od dawna wiadomo że odpowiednia dieta dostarczająca ważnych dla funkcjonowania organizmu składników m. in kwasów tłuszczowych omega-3 bardzo korzystnie wpływa na funkcjonowanie prostaty. Potwierdzenie tego przynoszą wyniki badań klinicznych opublikowane niedawno w British Journal of Nutrition.
Naukowcy przez 3 miesiące podawali zdrowym mężczyznom w różnym wieku 3 rodzaje substancji, które na co dzień można znaleźć w pożywieniu. Jedna grupa mężczyzn przyjmowała codziennie 2 g kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 , druga 600 mg kwasu tłuszczowego GLA omega-6 a trzecia 100 mg koenzymu Q10. Na wstępie oraz na zakończenie badania przeprowadzono u wszystkich uczestników pomiar stężenia antygenu PSA w krwi.
WYNIKI:
Okazało się że u mężczyzn, którzy przyjmowali kwasy EPA + DHA omega-3 oraz u stosujących koenzym Q10 poziom antygenu PSA obniżył się o około 30 % . Natomiast w grupie przyjmującej kwas tłuszczowy GLA omega-6 poziom PSA podniósł się o 15%.
WNIOSKI:
Oznacza to, że kwasy EPA + DHA omega-3 oraz koenzym Q10 przyjmowane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie prostaty zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zmian nowotworowych. Z kolei dostarczanie kwasów omega-6 powoduje zaburzenia funkcjonowania tego gruczołu, co może w dłuższym okresie czasu przyczyniać się do rozwoju raka prostaty.
Niestety zwyczajowa dieta mieszkańców Polski jest bardzo uboga w kwasy EPA + DHA omega-3 jak i również koenzym Q10, głównie z powodu bardzo niskiego spożycia ryb. Dużo natomiast w niej olejów roślinnych i czerwonego mięsa, co jest przyczyną nadmiernego spożycia kwasów omega-6.
Wyniki tego badania pokrywają się z obserwowanym już od dawna trendami pokazującymi, że w populacji krajów azjatyckich m.in. Japonii gdzie ryby i owoce morza stanowią podstawę odżywiania, rak prostaty występuje znacznie rzadziej niż u Europejczyków i Amerykanów, u których na stołach króluje czerwone mięso. Warto więc już od dziś zacząć zmieniać swoją dietę, suplementując ją odpowiednią ilością kwasów EPA + DHA omega-3 ( min 2 g dziennie) i koenzymem Q10 ( min 100 mg dziennie.)
- Effects of EPA, γ-linolenic acid or coenzyme Q10 on serum prostate-specific antigen levels: a randomised, double-blind trial. Safarinejad MR, Shafiei N, Safarinejad S. Br J Nutr. 2012 Nov 30:1-8..