Niedobory luteiny mogą być przyczyną rozwoju chorób związanych z zaburzeniami procesu widzenia takimi jak zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej (AMD; Age-related Macular Degeneration) czy zaćma (katarakta). W celu utrzymania odpowiedniej kondycji oczu i ograniczenia ryzyka ich chorób lekarze okuliści zalecają spożywanie luteiny, najlepiej w postaci suplementów diety. Najmniejsza dzienna dawka powinna wynosić ca najmniej 20 mg.
Wyniki badania klinicznego przeprowadzonego na Uniwersytecie w Bostonie1 pokazują, że dostarczanie do organizmu samej luteiny może być mniej efektywne dla zdrowia oczu niż dostarczanie jej razem z kwasami Omega-3. W badaniu tym zdrowych ochotników w wieku około 60 lat podzielono na 3 grupy: Pierwsza grupa przyjmowała przez okres 4 miesięcy 12 mg luteiny dziennie. Druga grupa oprócz 12 mg luteiny przyjmowała również 800 mg kwasu DHA omega-3. Trzecia grupa przyjmowała placebo bez luteiny i DHA. Po 4 miesiącach u wszystkich osób dokonano pomiaru zawartości luteiny w plamce żółtej oka metodą fotometryczną.
Wyniki pomiaru wykazały, że u ochotników przyjmujących luteinę lub luteinę + DHA odnotowano zwiększone średnio o około 150% zagęszczenie tego barwnika w plamce żółtej, w stosunku do grupy placebo. Ponadto u osób przyjmujących luteinę razem z DHA zagęszczenie tego barwnika było wyższe o około 60% w centralnym regionie plamki żółtej niż u osób spożywających samą luteinę.
Wniosek:
Obecność DHA zwiększa zawartość luteiny w centralnym obszarze plamki żółtej. Prawdopodobny mechanizm tego działania wynika z faktu, że kwas DHA, naturalny i niezbędny dla prawidłowej pracy fotoreceptorów oka, wzmaga wychwytywanie i wbudowywanie się luteiny, szczególnie w centralne obszary plamki żółtej.
Pamiętajmy zatem aby w pełni wykorzystać ochronne działanie luteiny na nasze oczy wybierajmy suplementy diety, w których luteinie towarzyszy odpowiednia ilość DHA Omega-3.
- Johnson EJ, Chung HY, Caldarella SM, Snodderly DM. The influence of supplemental lutein and docosahexaenoic acid on serum, lipoproteins, and macular pigmentation. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1521-9.