Kwas dokozaheksaenowy (22:6 grupy Ω-3, DHA) to jeden z tych tłuszczy, które są genetycznie niezbędne organizmowi człowieka. Dostarczany jest głównie poprzez spożycie ryb morskich.
DHA jest budulcem wszystkich błon komórkowych i nerwów, buduje 60% struktur kory mózgowej. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Korzystnie wpływa na prawidłowe funkcje układu nerwowego i zdolności umysłowe. Badania epidemiologiczne pokazują, że DHA jest również niezmiernie ważny w zapobieganiu nowotworom. Co więcej, wykazuje działanie toksyczne (niszczące) dla komórek nowotworowych.
DHA wbudowując się w błony komórek nerwowych decyduje o sprawności działania całego systemu nerwowego. Regulując prawidłowe funkcje komórek nerwowych, propaguje wytwarzanie substancji chroniących mózg a ogranicza powstawanie substancji szkodliwych. Stwarza środowisko niepodatne na uszkodzenia nerwowe. Zapobiega powstawaniu komórek złośliwych, czyli takich, w których nastąpił deficyt DHA.