

Nieodpowiednia dieta, szybkie tempo życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, w którym żyjemy - to wszystko osłabia nasze naturalne mechanizmy ochronne. Niedobory ważnych składników w codziennej diecie powodują, że organizm jest bardziej narażony na działanie szkodliwych czynników takich jak wolne rodniki tlenowe. Te uszkadzając białka i tłuszcze oraz powodując mutacje DNA, przyczyniają się do rozwoju schorzeń m.in. układu krążenia, a także do zmian nowotworowych. Jedyną szansą na przywrócenie naturalnej równowagi organizmu są przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego, takie jak likopen.
Likopen to czerwony barwnik z rodziny karotenoidów powszechnie występujący w przyrodzie. Jego największe ilości można znaleźć w pomidorach i przetworach pomidorowych, owocach papaji oraz w czerwonych grejpfrutach. Prozdrowotne funkcje likopenu wynikają przede wszystkim z jego silnych właściwości przeciwutleniających. Pod tym względem jest drugim najsilniejszym karotenoidem, zaraz po astaksantynie.
Niedobory likopenu są bardzo powszechne w naszym społeczeństwie, a jak pokazują badania naukowe wysoki poziom likopenu we krwi stanowi ogólne zabezpieczenie dobrego stanu zdrowia.
Likopen dostarczany codziennie do organizmu w dawce min 15 mg jest w stanie:
- obniżyć poziom złego cholesterolu LDL oraz zmniejszyć jego podatność na niekorzystne utlenienie
- zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty u mężczyzn o prawie 20%
- chronić skórę przed działaniem promieniowania UV poprzez wytworzenie w niej ochronnego filtra
- zmniejszyć nasilenie objawów starzenia się skóry (zmarszczek i nierówności)
Chcąc zachować ładny wygląd, sprawny układ krążenia i chronić organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych oraz promieniowaniem UV należy pamiętać, że prawdziwa siła tkwi jedynie w naturalnych substancjach takich jak likopen.