Kwasy tłuszczowe omega-3, których najbogatszym źródłem są ryby morskie i inne owoce morza kolejny raz potwierdzają swoją wartość w poprawie jakości życia u ludzi.
Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie Circulation donosi, że kwasy omega-3, a w szczególności kwas DHA omega-3, mają wpływ na zmniejszenie ryzyka migotania przedsionków, czyli nieregularnych uderzeń serca (chroniczna arytmia) u osób starszych.
Przebadano ok. 3500 tys. pacjentów w wieku powyżej 65 lat. Zmierzono poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi. Osoby, które miały największy poziom tych kwasów we krwi miały o 30% mniejsze ryzyko chronicznych arytmii w stosunku do osób, u których zmierzono najmniejsze poziomy tych prozdrowotnych kwasów tłuszczowych.
Powinniśmy zatem codziennie dostarczać organizmowi kwasów EPA + DHA omega-3 w postaci wysokogatunkowej żywności i dobrej jakości suplementów diety. Jak udowodniono, każde zwiększenie poziomu EPA + DHA omega-3 w organizmie o 1% wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka migotania przedsionków w późniejszych latach życia o 9%.
- Wu et al. "Association of Plasma Phospholipid Long-Chain Omega-3 Fatty Acids With Incident Atrial Fibrillation In Older Adults". Circulation. 2012 Mar 6;125(9):1084-93.