Niski poziom witaminy D3 jest związany z dwukrotnie większym ryzykiem wystąpienia niskiej wydolności fizycznej w starszym wieku (powyżej 65 roku życia).

Jest to kolejne badanie potwierdzające jak ważną witaminą dla naszego organizmu jest cholekalcyferol czyli witamina D3. w organizmie jest ona przetwarzana w 25-hydroksywitaminę D (jest to postać nieaktywna witaminy) i 1,25-hydroxywitaminę D biologicznie aktywną formę witaminy D3 wykorzystywaną przez organizm.

Niedobór witaminy D3 jest zdefiniowany jako stan poniżej 20 nanogramów na mililitr (ng / ml) 25-hydroksywitaminy D i może powodować wiele problemów zdrowotnych, w tym występowanie krzywicy i innych chorób układu mięśniowo-szkieletowego.

W przeprowadzonym badaniu, przeanalizowano dane 1237 osób w wieku od 65 do 88 lat i 725 osób w wieku od 55 do 65 lat. Ograniczenia fizyczne, których występowanie u tych osób analizowano zostały sklasyfikowane jako: problemy z chodzeniem po schodach, problemy z ubieraniem się i rozbieraniem, trudności z wejściem i zejściem z krzesła, obcinaniem paznokci, trudności z wyjściem i chodzeniem przez 5 minut bez odpoczynku i używaniem środków transportu.

Wyniki analizy pokazały, że zarówno w grupie młodszej 30% jak i starszej 56% osób miało co najmniej jedno z analizowanych ograniczeń fizycznych.

Powiązanie występowania niedoborów witaminy D3 z ograniczeniami fizycznymi badacze oparli na wpływie witaminy D3 na pracę mięśni. Komórki mięśniowe mają na swojej powierzchni receptory witaminy D3. Ich aktywacja może wpływać na odpowiednią pracę mięśni.

Witamina D3 jest wytwarzana w naszym organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Jednak nasza codzienna ekspozycja skóry na promienie słoneczne jest niewystarczająca, sądząc po tym, że nawet ponad 90% ludzi może mieć niedobory witaminy D3 w organizmie.

Dlatego, jeżeli nie chcemy w starszym wieku mieć problemów z poruszaniem i być zależnym od innych powinniśmy już teraz zadbać o właściwy poziom witaminy D3 w organizmie (powyżej 30 ng/ml). Minimalna codzienna dawka tej witaminy powinna wynosić 2000 IU (jednostek międzynarodowych). Jak to zrobić jeżeli ekspozycja na słońce jest niewystarczająca? Należy zmienić dietę na bogatszą w ryby i owoce morza, które są źródłem tej drogocennej witaminy dla naszego organizmu oraz zastosować produkty żywieniowe zawierające ją w swoim składzie. Jednak należy pamiętać o tym aby wybierać te produkty, które udowodniły swoją skuteczność w badaniach klinicznych przeprowadzonych u ludzi i pochodzą z naturalnych źródeł występujących w przyrodzie.

 

  1. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2013 Jul 17 “Vitamin D Status Is Associated With Functional Limitations and Functional Decline in Older Individuals” Authors: E. Sohl, N. M. van Schoor, R. T. de Jongh, M. Visser, D. J. H. Deeg and P. Lips

Dodaj komentarz