Rak piersi jest najczęstszym nowotworem u kobiet, a jego częstość występowania wzrosła o ponad 20% na całym świecie od 2008 roku. Niektóre badania obserwacyjne sugerują, że dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Badanie przeprowadzone zostało w Hiszpanii w ośrodkach podstawowej opieki zdrowotnej u 4282 kobiet. Uczestniczki zostały losowo przydzielone do trzech grup: I- diety śródziemnomorskiej z dodatkiem oliwy z oliwek, II- diety śródziemnomorskiej uzupełnionej mieszanką orzechów lub III - diety kontrolnej (z zaleceniem zmniejszenia zawartości tłuszczu w diecie).

WYNIKI

Wyniki potwierdziły, że kobiety stosujące dietę śródziemnomorską mają mniejsze ryzyko wystąpienia raka piersi niż kobiety stosujące tylko dietę niskotłuszczową. Ryzyko wystąpienia raka było odpowiednio 3- krotnie niższe w grupie stosującej dietę śródziemnomorską + oliwę z oliwek i 2- krotnie mniejsze w grupie diety śródziemnomorskiej + orzechy w porównaniu z grupą kontrolną.

PODSUMOWANIE

Jest to kolejne badanie potwierdzające, że odpowiednio odżywiony organizm, otrzymujący właściwe substancje budulcowe działa w sposób fizjologiczny (prawidłowy) i może wygrać z każdą nawet najpoważniejszą chorobą. Dodatkowo doskonale widać, że to nie zmniejszenie tłuszczu w diecie jest korzystne a rodzaj jaki dostarczamy do organizmu. Dostarczając organizmowi skwalen i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe(nnkt) przedewszystkim EPA i DHA omega-3działamy fizjologicznie i w zgodzie z naszym organizmem.

  1. Źródło: “Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED TrialA” Randomized Clinical Trial. Estefanía Toledo, MD, MPH, PhD at. all.JAMA Intern Med. 2015;175(11):1752-1760.

Dodaj komentarz