Jak podają najnowsze badania zamieszczone w światowej marki czasopiśmie Journal of the National Cancer Institute osoby chore na nowotwór (a w szczególności kobiety z nowotworem piersi), które spożywają minimum 1 raz dziennie produkty wysokotłuszczowe tj. śmietana, mleko pełnotłuste, lody, sery, jogurty wysokotłuszczowe (owocowe), desery jajeczne, sos angielski zwiększają swoje ryzyko śmierci z powodu nowotworu, umierają nawet do roku od postawienia diagnozy.

 

Jak wykazano, 1513 kobiet, które spożywały codziennie powyższe produkty, dobrowolnie zwiększało ryzyko śmierci z każdej przyczyny o 64%, a ryzyko śmierci
z powodu nowotworu piersi wzrosło u nich o 49%.
Obserwacje prowadzono przez 12 lat.

 

Wnioski:
Szczególnie osoby chore powinny staranniej dobierać swoją dietę aby umożliwić organizmowi rozwiniecie pełni mechanizmów obronnych i regeneracyjnych. Przetwory mleczne nie są pożądane w diecie osób z nowotworem, gdyż zawierają znaczące ilości kwasów tłuszczowych omega-6, które podnoszą stany zapalne co jest niezmiernie groźne dla już zmagającego się z chorobą organizmu. Najlepszą alternatywą dla tych produktów oraz bogatym źródłem cennego białka i tłuszczy prozdrowotnych są ryby, szczególnie tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, sardynki, makrela, halibut i śledź.
Zobacz jak może wyglądać twoja całodzienna dieta antynowotworowa.

  1. High- and Low-Fat Dairy Intake, Recurrence, and Mortality After Breast Cancer Diagnosis. Candyce H. Kroenke, Marilyn L. Kwan, Carol Sweeney, Adrienne Castillo, Bette J. Caan, JNCI J Natl Cancer Inst first published online March 14, 2013

Dodaj komentarz