Zespół naukowców z Kaiser Permanente w Południowej Kalifornii przeprowadził badania, których celem było przekonanie się, czy zmiany żywieniowe, w szczególności zwiększenie ilości spożywanych ryb i włączenie do diety suplementów zawierających oleje rybie, zmniejsza ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego (SM).

SM jest przewlekłą, zapalną chorobą demielinizacyjną, w przebiegu której dochodzi do wieloogniskowego uszkodzenia tkanki nerwowej. Uważa się, że za jej rozwój odpowiada niefizjologicznie działający układ odpornościowy, który niszczy prawidłowe komórki organizmu, w tym wypadku neurony ośrodkowego układu nerwowego (OUN). Inne teorie postulują rolę czynników zapalnych i metabolicznych w patofizjologii choroby.

Pierwszym objawem choroby jest tzw. klinicznie izolowany zespół (CIS, ang. clinically isolated syndrome), w wyniku którego dochodzi do jednoogniskowej demielinizacji w OUN. Aktualne standardy terapeutyczne obejmują tylko i wyłącznie leczenie objawowe. Poszukiwanie metod zwalczających przyczyny choroby i sposobów ograniczających ryzyko jej rozwoju wydaje się olbrzymim wyzwaniem dla współczesnej medycyny. Duże nadzieje pokłada się w zmianie czynników środowiskowych, w tym diety, która dostarczając organizmowi niezbędnego materiału budulcowego układu odpornościowego i systemu przeciwzapalnego może ograniczać rozwój chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Czy tak jest w przypadku SM? Tym zagadnieniem zajęli się naukowcy z Kaiser Permanente w Południowej Kalifornii. Wyniki eksperymentów wstępnych były obiecujące. W badaniach in vitro i na modelach zwierzęcych wykazano, że dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 działa neuroprotekcyjnie i hamuje procesy zapalne związane z rozwojem SM. Na podstawie tych rezultatów rozpoczęto badania u ludzi. Wzięło w nich udział ponad 1150 osób (średnia wieku 36), z których połowa miała zdiagnozowany klinicznie izolowany zespół. Na podstawie nawyków żywieniowych uczestników badania podzielono na dwie grupy:

  • o dużym spożyciu ryb i owoców morza (minimum raz w tygodniu) oraz suplementów zawierających oleje rybie;
  • o niskim spożyciu ryb i owoców morza (rzadziej niż raz w miesiącu) i nieprzyjmująca suplementów diety z olejami rybimi.

Po dokładnym przeanalizowaniu zwyczajów żywieniowych uczestników badania odkryto, że regularne spożywanie ryb i owoców morza o 45% zmniejsza ryzyko wystąpienia CIS i SM. Spośród pacjentów ze zdiagnozowanym SM tylko 180 deklarowało częste jedzenie ryb i przyjmowanie suplementów na bazie olejów rybich, podczas gdy w grupie zdrowych osób tych było 251.

Wykonano również badania genetyczne, w których oceniano 13 wariantów genów związanych z metabolizmem kwasów tłuszczowych w organizmie. Wykazano, że konkretne dwa warianty tych genów wiążą się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju SM, niezależnie od rodzaju spożywanej diety. Stanowi to dowód na to, że wiele różnych czynników wpływa na wystąpienie SM i nasilenie jego objawów, w tym czynniki dietetyczne i genetyczne.

Choć wyniki badań wyglądają obiecująco, naukowcy podkreślają, że konieczne są dalsze badania, prowadzące do poznania molekularnych mechanizmów działania nnkt EPA i DHA omega-3.

  1. Źródło: www.medicalnewstoday.com

Dodaj komentarz