Najnowsze badania sugerują, że korzyści zdrowotne jakie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA niosą dla serca mogą być związane z ich zdolnością do zmniejszenia stresu oksydacyjnego.

Stworzenia oddychające tlenowo naturalnie produkują reaktywne formy tlenu (ROS), ponieważ odgrywają one ważną rolę w wielu funkcjach organizmu. Jednak nadmierna produkcja ROS pochodząca m.in. z palenia tytoniu, zanieczyszczeń, nadmiernego promieniowania słonecznego, wysokiej intensywności ćwiczeń lub po prostu ze starzenia się, może przerastać możliwości obrony antyoksydacyjnej naszego organizmu. Prowadzi to do stresu oksydacyjnego. Jest on związany ze zwiększonym ryzykiem powstawania różnych chorób, włączając nowotwory, chorobę Alzheimera i choroby układu krążenia.

Wcześniejsze raporty sugerowały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zwiększać poziom stresu oksydacyjnego, ponieważ są podatne na utlenianie. Nowe ustalenia opisane w Free Radical Research wskazują, że EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) omega-3, mogą w rzeczywistości zmniejszać stres oksydacyjny poprzez zmniejszanie poziomu związków zwanych F2-izoprostanami.

Naukowcy z Uniwersytetu Western Australia i Uniwersytetu Montpellier (Francja) podają, że codzienne uzupełnianie tłuszczy poprzez spożywanie 4 g EPA lub DHA przez 6 tygodni było związane ze zmniejszeniem procesów utleniania o około 20 procent.

Naukowcy stwierdzili, że uzyskane dane są związane przynajmniej w części, z działaniem antyzapalnym i oczekiwanym zmniejszeniem liczby aktywnych leukocytów przez kwasy tłuszczowe omega-3.

  • Przeczytaj szczegóły badania
  • E. Mas, R.J. Woodman, V. Burke, I.B. Puddey, L.J. Beilin, T. Durand, T.A. Mori "The omega-3 fatty acids EPA and DHA decrease plasma F(2)-isoprostanes: Results from two placebo-controlled interventions" Free Radical Research Published online ahead of print, doi: 10.3109/10715762.2010.492830
  • www.nutraingredients.com "Omega-3 shows benefits against 'oxidative stress': Study"

Dodaj komentarz