Kilka lat temu naukowcy odkryli, że komórki organizmu człowieka, z dostarczanych w diecie kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3, produkują dwa typy substancji o silnym działaniu przeciwzapalnym -  rezolwiny i protektyny.  W 2013 roku,  w jednym z najbardziej cenionych na świecie czasopism medycznych „Cell” opublikowane zostały wyniki badań japońskich naukowców, które pokazują, że jedna  z tych substancji - protektyna D1 wykazuje również bardzo silne właściwości przeciwwirusowe w kierunku wirusów grypy.

W badaniu prowadzonym na zwierzętach, myszom zarażonym wirusem grypy H1N1 jako lek  podawano właśnie protektynę D1 wytworzoną z kwasu tłuszczowego  DHA omega-3.  Okazało się, że  w grupie nie leczonych niczym myszy śmiertelność po 14 dniach od zakażenia wirusem grypy wynosiła ok 65%, podczas gdy w grupie której podano protektynę D1 100% myszy przeżyło.

Te niesamowite wyniki skłoniły naukowców do dalszych badań celem wyjaśnienia w jaki sposób protektyna D1 powodowała eliminacje wirusa z organizmu myszy. Okazało się, że substancja ta hamuje jeden z etapów procesu namnażania się wirusa w komórkach. Dzięki temu liczba cząstek wirusa w zakażonych komórkach nie zwiększa się co daje czas układowi odpornościowemu na wyeliminowanie tych właśnie zainfekowanych komórek i przywrócenie zdrowia.

Naukowcy podsumowując wyniki swoich  badań piszą, że protektyna D1 wydaje się być jedną z nadziei współczesnej medycyny w  walce  z agresywnymi wirusami grypy.  Jej zastosowanie bowiem ratowało życie myszy  będących w tak ciężkim stanie, w którym żadne znane leki przciwwirusowe nie były w stanie skutecznie działać.

Pamiętajmy, dzięki właściwemu odżywianiu sami możemy zapewnić  ochronę własnego organizmu. Nasze komórki  są w stanie wytwarzać protektynę D1 oraz inne protektyny i rezolwiny ale tylko jeśli spożywamy codzinnie co najmniej 2 gramy kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3.

  1. The lipid mediator protectin D1 inhibits influenza virus replication and improves severe influenza. Morita M, Kuba K, Ichikawa A, Nakayama M, Katahira J, Iwamoto R, Watanebe T, Sakabe S, Daidoji T, Nakamura S, Kadowaki A, Ohto T, Nakanishi H, Taguchi R, Nakaya T, Murakami M, Yoneda Y, Arai H, Kawaoka Y, Penninger JM, Arita M, Imai Y. Cell. 2013 Mar 28;153(1):112-25.

Dodaj komentarz