Jak stwierdzili badacze kwas dokozaheksaenowy (DHA) z grupy omega-3, buduje, chroni i wzmacnia komórki nerwowe a jednocześnie włącza procesy prowadzące do obumierania komórek nowotworowych. Badania epidemiologiczne pokazują, że DHA jest niezmiernie ważny w zapobieganiu nowotworom. Co więcej, wykazuje działanie toksyczne (niszczące) dla komórek nowotworowych.
DHA wbudowując się w błony komórek nerwowych decyduje o sprawności działania całego systemu nerwowego. Propaguje wytwarzanie substancji chroniących mózg a ogranicza powstawanie substancji szkodliwych. Stwarza środowisko niepodatne na uszkodzenia nerwowe. Zapobiega powstawaniu komórek złośliwych, czyli takich, w których nastąpił deficyt DHA.
Spadek poziomu DHA w organizmie człowieka jest niedopuszczalny. Każdy jego deficyt powstały w wyniku złych przyzwyczajeń żywieniowych to świadome i nieuchronne narażanie siebie na chorobę. DHA ratuje nasze życie.
Jedyna rada aby zapobiec niedoborom DHA grupy omega-3 to spożywać ryby morskie codziennie i uzupełniać dietę najwyższej jakości olejami rybimi, dostarczającymi co najmniej 400 mg DHA dziennie a dodatkowo zawierającymi min. 600 mg EPA (kwas eikozapantaenowy). EPA i DHA wspólnie tworzą najsilniejszą naturalną kompozycję lipidów prozdrowotnych, nie do zastąpienia w żaden inny sposób.