Odżywianie to podstawowy proces życiowy. Dzięki niemu dostarczamy substancji, które są wykorzystywane do budowania i prawidłowej pracy wszystkich struktur organizmu oraz jako materiał energetyczny do uzyskiwania niezbędnej dla życia energii. Od rodzaju i jakości spożywanych składników zależy zdrowie.
Dieta przez wielu z nas rozumiana jest błędnie, jako sposób odżywiania mający na celu pozbycie się zbędnego nadmiaru kilogramów. W rzeczywistości to wypracowane nawyki żywieniowe i styl życia, dające szansę zachować zdrowie, młodość i sprawność organizmu, piękny wygląd oraz wydłużyć życie.
Analizując nawyki żywieniowe populacji z wielu obszarów globu widać wyraźne różnice w stylu odżywiania, a więc rodzaju i ilości dostarczanych substancji budulcowych. Przekłada się to na różną kondycję zdrowotną ludzi, częstość występowania poszczególnych chorób, powodowaną przez te choroby śmiertelność oraz długość życia.
Badania naukowe potwierdzają, że najkorzystniejsza i najzdrowsza dieta cechuje mieszkańców Japonii, a szczególnie wyspy Okinawa oraz państw basenu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tych rejonów żyją średnio 7 lat dłużej i ponad dwukrotnie rzadziej umierają z powodu chorób układu krążenia niż Polacy.
Czym charakteryzuje się ich dieta przynosząca tak wymierne korzyści zdrowotne?
Przede wszystkim bardzo wysokim spożyciem naturalnych substancji budulcowych organizmu, które są niezbędne i na które zapotrzebowanie jest zapisane w genach. Są to m.in:
- kwasy omega-3
- szlachetne lipidy: skwalen i alkiloglicerole
- przeciwutleniacze: astaksantyna, likopen, luteina
- minerały i witaminy: selen oraz witamina D3 i E
Odżywiony i prawidłowo zbudowany organizm potrafi skutecznie chronić się przed wpływem szkodliwych czynników. W obliczu realnych, korzyści zdrowotnych jakie można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie, nie ma lepszej drogi do długiego życia w zdrowiu niż dieta wzorowana na modelu śródziemnomorskim i okinawskim.