Kolejne badanie kliniczne potwierdziło niezwykle korzystny wpływ spożywania likopenu na kondycję skóry i jej zdolności obronne. Tym razem zespól brytyjskich naukowców postanowił sprawdzić jaki efekt wywoła suplementacja diety tym czerwonym karotenoidem na skórze poddanej działaniu promieni UV.
W tym celu 20 zdrowych kobiet o jasnej karnacji skóry ( fototyp I i II) w wieku 30 lat spożywało 16 mg likopenu dziennie w postaci pasty pomidorowej w oleju z oliwek przez okres 12 tygodni. Kobiety w grupie kontrolnej spożywały natomiast tylko samą oliwę z oliwek Następnie wszystkie kobiety zostały poddane naświetlaniu promieniami UV w celu wywołania odczynu rumieniowego (zaczerwienienia skóry).
Okazało się, iż u kobiet zażywających likopen skóra stała się bardziej odporna na promieniowanie UV. Średnia dawka promieniowania konieczna do wywołania zaczerwienienia skóry była u nich zdecydowanie większa u (o 56%) niż u kobiet nie spożywających likopenu (36 mJ/cm2 vs. 23.6 mJ/cm2).
W dalszym etapie badania, po naświetlaniu, naukowcy pobrali niewielkie fragmenty skóry z obszaru pośladka od obu grup kobiet i zbadali stopień jej uszkodzenia pod wpływem działania promieni UV.
Badania biochemiczne ujawniły, że w skórze kobiet przyjmujących przez 3 miesiące likopen odnotowano zmniejszenie o około 40% ilości powstającego pod wpływem UV enzymu metaloproteinazy-1, odpowiedzialnego za niszczenie włókien kolagenowych i degradacje struktury skóry. Ponadto zaobserwowano o ponad 150% mniejszą ilość powstających pod wpływem promieniowania UV uszkodzeń mitochondrialnego DNA komórek skóry, w porównaniu do kobiet z grupy kontrolnej. Uszkodzenia mitochondrialnego DNA są jedną z głównych przyczyn procesu fotostarzenia się skóry, ponieważ zaburzenia w pracy mitochondriów skutkują znacznym zwiększeniem ilości wytwarzanych wolnych rodników odpowiedzialnych za uszkadzanie białek i kwasów nukleinowych.
WNIOSEK:
Likopen będący jednym z najsilniejszych antyoksydantów, chroni naszą skórę przed działaniem promieniowania UV ponieważ niszczy powstające pod jego wpływem wolne rodniki. Dzięki temu zmniejsza ilość powstających uszkodzeń, ogranicza ryzyko rozwoju nowotworów skóry np. czerniaka i hamuje proces fotostarzenia się skóry.
Pamiętajmy zatem:
Nasza skóra bezustannie narażona jest na niekorzystne działanie promieni UV, nie tylko w trakcie opalania na słońcu czy w solarium ale podczas każdego zwykłego dnia. Nie zawsze mamy możliwość chronienia jej przy pomocy filtrów w postaci kremów do opalania. Natomiast dzięki likopenowi w odpowiedniej dziennej dawce(min. 15 mg) zawsze mamy szanse zbudowania wewnętrznego i trwałego filtra przeciwsłonecznego, który zapewni skórze odpowiedni poziom ochrony oraz zdrowy i młody wygląd przez całe życie.
- Rizwan M, Rodriguez-Blanco I, Harbottle A, Birch-Machin MA, Watson RE, Rhodes LE.Tomato paste rich in lycopene protects against cutaneous photodamage in humans in vivo. Br J Dermatol. 2010 Sep 21.