20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

Zdrowa mogę wszystko.

 


Odżywianie - uruchamia geny!

To najważniejsza funkcja życiowa
i zdrowotna człowieka, ponieważ
dostarcza organizmowi substancji budulcowych, zapewniając prawidłowe działanie genów.

 
 
Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Składniki

  • 2 lwody
  • 320 gpstrąga (1 sztuka)
  • 150 głososia (dzwonko)
  • 100 gmarchewki
  • 100 gselera
  • 50 gpora
  • 5 gkoperku
  • przyprawy (sól, pieprz,
  • liść laurowy, ziele angielskie)
Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Sposób przygotowania

Kroimy warzywa w julienne (cienkie paseczki), jedną marchewkę (ok. 100 gram), jeden seler (ok. 100 gram), por (50 gram)

Wstawiamy około 2 litrów wody i od razu jeszcze do zimnej wody wkładamy pokrojone warzywa – do tego dorzucamy pokrojonego w dzwonka pstrąga (całego łącznie z głową, ale bez skrzel) i łososia również pokrojonego w dzwonka. Dodajemy sól, pieprz liść laurowy i ziele angelskie.

Całość gotujemy poddając redukcji – czyli zmniejszamy objętość o połowę odparowując nadmiar wody (około 30 minut). Wyjmujemy z garnka wszystkie ryby, studzimy, obieramy z mięsa i dodajemy do wywaru. Po dodaniu ryby nie musimy już całości gotować, ewentualnie dla podtrzymania temperatury podgrzewamy ok. 5 min.

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Zalety:

posiłek niskokaloryczny, źródło witaminy D3 i astaksantyny, duża ilość białka, korzystny dla zdrowia stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (3,4:1).

Składnik Ilość % DV (+ suplementy MARINEX) %DV
Kalorie 356 kcl 17,8 20,8
Białko 39,7 g 79 82,4
Tłuszcze 16 g 25 33,8
Tłuszcze nasycone 3 g 15 15
Tłuszcze jednonienasycone 7 g - -
Tłuszcze wielonienasycone 5 g - -
Kw. Tłuszczowe omega-3 2,4 EPA + DHA 60 100
Kw. Tłuszczowe omega-6 1 g - -
Cholesterol 113 mg 38 39
Luteina i zeaksantyna 0,8 mg 6,7 107
Selen 24 µg 34,3 160
Witamina D3 350 UI 17,5 38

* %DV - % realizacji dziennej normy zapotrzebowania organizmu na dany składnik

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Składniki

  • 300 gmieszanki owoców morza
  • 100 gmarchewki
  • 100 gselera
  • 50 gpora
  • 150 mlbiałego wina
  • 2 lwody
  • 1główka czosnku
  • 1pomidor
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laur.
  • ziele angielskie, papryczka chili
Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Sposób przygotowania

Do zimnej wody wkładamy marchewkę, seler i por i gotujemy. Warzywa uprzednio kroimy w julienne (cienkie paseczki), dodajemy całą mieszankę owoców morza i gotujemy około pół godziny.

Po tym czasie dodajemy dwa sparzone pomidory bez skóry pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i papryczką chilli pokrojoną w plasterki.

Gotujemy około 10 min.

Podkreślamy całość białym winem, dodając je około 5 minut przed końcem gotowania.

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Zalety:

posiłek niskokaloryczny, dostarcza astaksantyny (krewetki), korzystny dla zdrowia stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (1:1), ponad 100% DV na likopen.

Składnik Ilość % DV (+ suplementy MARINEX) %DV
Kalorie 263 kcl 13,2 16,2
Białko 25 g 50 53
Tłuszcze 4,5 g 6,9 16,2
Tłuszcze nasycone 0,8 g 4 4
Tłuszcze jednonienasycone 1 g - -
Tłuszcze wielonienasycone 1,5 g - -
Kw. Tłuszczowe omega-3 0,5 g EPA + DHA 12,5 52,5
Kw. Tłuszczowe omega-6 0,6 g - -
Cholesterol 134 mg 44,7 46,3
Luteina i zeaksantyna 1 mg 16,7 108
Selen 64 µg 16 217
Witamina D3 38 UI 2 22

* %DV - % realizacji dziennej normy zapotrzebowania organizmu na dany składnik

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Składniki

  • 200 gfiletów z pstrąga
  • 500 gświeżego szpinaku
  • 100 gmasła
  • 200 mljogurtu naturalnego
  • 2pomidory
  • 3ząbki czosnku
  • 1cytryna
  • 2cebule
  • przyprawy (sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa)
Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Sposób przygotowania

Blanszujemy szpinak wkładając go na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Możemy użyć zarówno młode liście świeżego szpinaku lub szpinaku mrożonego pamiętając jednak, iż wcześniej należy rozmrozić go w temperaturze pokojowej i odcisnąć z nadmiaru wody.

Na osobnej patelni szklimy cebulę i dodajemy ją do zblanszowanego szpinaku. Na koniec dodajemy czosnek, uważając by się nie spalił. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Filety z pstrąga skrapiamy cytryną, delikatnie doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy masłem. Do szpinaku dodajemy jogurt naturalny, sparzone i obrane ze skóry pocięte w paski pomidory.

Całość studzimy i wykładamy na filety z pstrąga, zawijamy i wkładamy do pieca nagrzanego do 150oC na około 15-20 minut.

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Zalety:

bardzo dobre źródło białka, korzystny dla zdrowia stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (2:1), doskonałe źródło luteiny i zeaksantyny, ponad 100% DV na likopen.

Składnik Ilość % DV (+ suplementy MARINEX) %DV
Kalorie 651 kcl 32,6 35,6
Białko 42,7 g 85 88,4
Tłuszcze 40,7 g 62,6 7,2
Tłuszcze nasycone 20,7 g 100 100
Tłuszcze jednonienasycone 13 g - -
Tłuszcze wielonienasycone 3,5 g - -
Kw. Tłuszczowe omega-3 1 g EPA + DHA 25 65
Kw. Tłuszczowe omega-6 1,1 g - -
Cholesterol 140 mg 47 48
Luteina i zeaksantyna 28,5 mg 238 337
Selen 24 µg 34,3 160
Witamina D3 84 UI 4,2 24

* %DV - % realizacji dziennej normy zapotrzebowania organizmu na dany składnik

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Składniki

  • 200 gw z łososia
  • 100 mloleju rzepakowego
  • 1marchewka
  • 1cukinia
  • 1cebula
  • 1bakłażan
  • 1papryka
  • 1cytryna
  • przyprawy (sól, pieprz)
Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 150oC, łososia kładziemy na blasze delikatnie przesmarowanej olejem rzepakowym lub na papierze pergaminowym, skrapiamy cytryną, delikatnie doprawiamy pieprzem i pieczemy około 20 minut zmniejszając temperaturę pieczenia do 110oC.

W międzyczasie warzywa kroimy w długie julienne (cienkie paseczki). Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy paprykę, cebulę, cukinię, marchewkę i delikatnie przesmażamy podlewając odrobiną wody lub rybnego wywaru (ok. 50 ml). Przesmażamy warzywa do stanu aldente (średnio miękkie).

Wyciągamy z piekarnika łososia, jego kolor nadal będzie różowy, przy czym temperatura w środku będzie osiągała około 90oC. Pozostanie około 0,5 cm pasek surowego łososia, ale jest on zdatny do spożycia i w tej formie zachowuje najwięcej wartości odżywczych.

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Zalety:

korzystny dla zdrowia stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (1:1,6), dobre źródło luteiny i zeaksantyny, 1/4 dziennej porcji witaminy D3, dostarcza astaksantyny, mało kwasów nasyconych.

Składnik Ilość % DV (+ suplementy MARINEX) %DV
Kalorie 798 kcl 40 43
Białko 25 g 50 53
Tłuszcze 65 g 100 109
Tłuszcze nasycone 6,5 g 32,5 32,5
Tłuszcze jednonienasycone 34,5 g - -
Tłuszcze wielonienasycone 20 g - -
Kw. Tłuszczowe omega-3 2,9 g EPA + DHA 72,5 113
Kw. Tłuszczowe omega-6 12,8 g - -
Cholesterol 70 mg 23,3 25
Luteina i zeaksantyna 2,9 mg 24 124
Selen 13,6 µg 19,4 145
Witamina D3 520 UI 26 46

* %DV - % realizacji dziennej normy zapotrzebowania organizmu na dany składnik

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi - Sebastian Spychała.
 

Składniki

  • 250 gsandacza
  • 300 gpomidorów pelati
  • 100 mloleju rzepakowego
  • 50 mloctu balsamicznego
  • 1cebula
  • przyprawy (sól,
  • pieprz, cukier)
Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Sposób przygotowania

Jedną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy do zeszklenia na delikatnym ogniu, dodajemy do tego pomidory pellati (całość), odrobinę cukru (około dwóch łyżeczek), sól.


Do wrzących pomidorów wkładamy sandacza, dusimy pod przykrywą około 10 minut.


Po przygotowaniu doprawiamy do smaku, jeśli to potrzebne solą, pieprzem i cukrem.

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Zalety:

korzystny dla zdrowia stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (1:2,6), dostarcza wysokiej jakości białko i najlepszy dla organizmu skład aminokwasów, mało kwasów nasyconych, ponad 100% DV likopenu.

Składnik Ilość % DV (+ suplementy MARINEX) %DV
Kalorie 652 kcl 33 36
Białko 33 g 66 69
Tłuszcze 51 g 78,5 88
Tłuszcze nasycone 3,8 g 19 19
Tłuszcze jednonienasycone 29,3 g - -
Tłuszcze wielonienasycone 15,6 g - -
Kw. Tłuszczowe omega-3 0,19 g EPA + DHA 4,75 45
Kw. Tłuszczowe omega-6 11 g - -
Cholesterol 96 mg 32 34
Luteina i zeaksantyna 0,2 mg 1,7 102
Selen 20 µg 29 154
Witamina D3 42 UI 2,1 22

* %DV - % realizacji dziennej normy zapotrzebowania organizmu na dany składnik

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Składniki

  • 1 lwywaru warzywnego
  • 5żółtych papryk
  • 2cukinie
  • 2główki czosnku
  • 50 mloliwy z oliwek
  • 300 mlbiałego wina
  • przyprawy (sól, biały pieprz)
Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Sposób przygotowania

Cukinie pokroić w plastry lub kosteczkę, paprykę pokroić w paski a czosnek w plasterki, warzywa przesmażyć na oliwie z oliwek, dodać białe wino i wywar warzywny. Doprawić do smaku.

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Zalety:

posiłek niskokaloryczny, źródło błonnika 11g
oraz witamin A i C, skwalen ok. 10 mg.

Składnik Ilość % DV (+ suplementy MARINEX) %DV
Kalorie 332 kcl 16,6 18,8
Białko 10 g 20 23,4
Tłuszcze 12 g 18 27
Tłuszcze nasycone 2 g 9 9
Tłuszcze jednonienasycone 7 g - -
Tłuszcze wielonienasycone 2 g - -
Kw. Tłuszczowe omega-3 0,2 g 5 48
Kw. Tłuszczowe omega-6 1,4 g - -
Cholesterol 0 mg 0 1
Luteina i zeaksantyna 4,8 g 40 140
Selen 8 µg 11 137
Witamina D3 0 UI 0 20

* %DV - % realizacji dziennej normy zapotrzebowania organizmu na dany składnik

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Składniki

  • 1 lbulionu warzywnego
  • 400 gliści szpinaku
  • 400 gpomidorów pelati
  • 50 gmasła
  • 50 mloliwy z oliwek
  • 2ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • przyprawy (sól, pieprz,
  • cukier)
Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Sposób przygotowania

Krem szpinakowy: na oliwie przesmażamy czosnek pocięty w plasterki, dodajemy szpinak, delikatnie dodajemy wywar warzywny około 200ml, doprawiamy do smaku i blenderujemy.

Krem pomidorowy: pomidory pelati gotujemy z posiekaną bazylią tak żeby zmniejszyć objętość o 1/3, doprawiamy do smaku, do 1/2 kremu dodajemy odrobinę masła.

Do naczynia w którym będzie podany krem nalewamy go jednocześnie z obu naczyń.

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.
 

Zalety:

posiłek niskokaloryczny, dostarcza ponad 100% DV na likopen, doskonałe źródło karotenoidów - luteiny i zeaksantyny.

Składnik Ilość % DV (+ suplementy MARINEX) %DV
Kalorie 319 kcl 16 18
Białko 11 g 22 25
Tłuszcze 20 g 30 39
Tłuszcze nasycone 6 g 27 27
Tłuszcze jednonienasycone 11 g - -
Tłuszcze wielonienasycone 2,2 g - -
Kw. Tłuszczowe omega-3 0,4 g EPA + DHA 10 53
Kw. Tłuszczowe omega-6 1,7 g - -
Cholesterol 13 mg 4,3 5,3
Luteina i zeaksantyna 17 mg 142 241
Selen 4,8 µg 7 133
Witamina D3 0 UI 0 20

* %DV - % realizacji dziennej normy zapotrzebowania organizmu na dany składnik

Danie przygotowywał szef kuchni restauracji Restauracja Anatewka w Łodzi. Oprawa merytoryczna Dział Nauki, Badań
i Rozwoju MARINEX International.

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.