20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

Odżywianie organizmu kwasami tłuszczowymi EPA i DHA grupy omega-3 korzystnie zmienia jego strukturę.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Setki badań klinicznych prowadzonych na całym świecie pokazują nieustannie jak ważne i niezastąpione dla organizmu człowieka jest spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3. Szczególnie korzystne efekty odżywienia organizmu za ich pomocą obserwowane są w obszarze układu sercowo-naczyniowego. Prozdrowotne działania organizmu pod wpływem kwasów EPA + DHA wynikają m.in. z faktu, że substancje te naturalnie i korzystnie zmieniają strukturę lipidową naszego organizmu z nasyconej na wielonienasyconą. Co to oznacza?

Kwasy omega-3 naturalnie wbudowując się w błony, praktycznie wszystkich  komórek, zastępują w nich miejsce kwasów nasyconych i nienasyconych omega-6, tym samym eliminując ich niekorzystny nadmiar. Co niezwykle istotne EPA + DHA omega-3 zmieniają nie tylko strukturę komórek ale również mogą naturalnie modyfikować budowę i właściwości krążących we krwi i rozprowadzjących po całym organizmie tłuszcze i cholesterol lipoprotein (LDL, HDL i VLDL). Dzięki tym zmianom m.in. lipoproteina LDL, transportująca głównie cholesterol, staje się mniej miażdżycogenna.

W świetle najnowszych wyników badań prowadzonych przez profesora Caldera, konsumpcja kwasów tłuszczowych omega-3 zmienia również w korzystny sposób strukturę istniejącej już blaszki miażdżycowej. Dzięki większej zawartości EPA+ DHA omega-3 blaszka staje się bardziej stabilna, spowalnia się jej wzrost oraz zmniejsza się w niej nasilenie stanu zapalnego. Dzięki temu maleje ryzyko jej pęknięcia i powstania zatoru w tętnicy.

Stosując więc odpowiednia dawkę EPA + DHA Omega-3 (min 1,5-3 g dziennie) mozna nie tylko znacząco zmniejszyć stężenie lipidów: trójglicerydów i cholesterolu ale również zmienić strukturę lipidową organizmu z promiażdżycowej na przeciwmiażdżycową.

 
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.