20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

Niedobór witaminy A może być niezwykle groźny!

Cukrzyca 2 typu nazywana również cukrzycą insulinoniezależną lub cukrzycą wieku dorosłego jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się wysokim stężeniem glukozy we krwi oraz opornością na insulinę i jej względnym niedoborem. Początkowo charakteryzuje się wyższym niż normalnie poziomem produkcji hormonu insuliny, w ciągu kilku lat od diagnozy, ten poziom się obniża.

Według naukowców z Nowego Jorku spadek poziomu insuliny jest wywołany utratą komórek beta w trzustce. Utrata ta powoduje obniżenie wytwarzania insuliny, i w rezultacie podniesienie poziomu glukozy we krwi.

Nowojorscy badacze odkryli, że za utratą komórek wytwarzających insulinę stoi niedobór witaminy A.  A zatem szczególnie w tym zaburzeniu należy dbać o odpowiednią podaż witaminy A i jej właściwe źródło. Najlepszą naturalną formą witaminy  A jest retinol. Należy pamiętać, aby przyjmować go w środowisku tłuszczowym bo takie zapewnia maksymalną przyswajalność. Najlepszym sposobem przyjmowania witaminy A o wysokiej przyswajalności i skuteczności jest stosowanie tranów. Minimalna dzienna dawka witaminy A dla dorosłego to 900 µg.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

 
  1. Trasino SE, Benoit YD, Gudas LJ,Vitamin A Deficiency Causes Hyperglycemia and Loss of Pancreatic β-Cell Mass.J Biol Chem. 2015 Jan 16;290(3):1456-73.
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.