20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

Kwasy tłuszczowe Omega-3 -niezbędny składnik diety przeciwmiażdżycowej.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 mają ogromny wpływ na protekcję układu krążenia u człowieka. Jednak obok wielu zwolenników stosowania EPA+DHA omega-3 w trudnych terapiach i poważnych schorzeniach układu krążenia zdarzają się również ich przeciwnicy. Ta nieliczna grupa chce zminimalizować wielką rolę tych kwasów a nawet twierdzi, że wpływają one negatywnie na nasz organizm. Twierdzą, że kwasy EPA+DHA omega-3 obniżają krzepliwość krwi i powodują samoistne krwawienia i krwotoki w organizmie, co jest związane z zagrożeniem życia.

EPA + DHA obniżają krzepliwość krwi. Regulują wydzielanie wielu czynników związanych z tym procesem (np. czynnika aktywacji trombocytów (PAF), płytkowego czynnika wzrostu (PDGF), prostaglandyny-3 (PGE3). Są to naturalne procesy regulacyjne. Dzięki temu są one skuteczne w profilaktyce i leczeniu choroby zatorowo-zakrzepowej. Obniżają ryzyko występowania zakrzepów w naczyniach krwionośnych i chronią w konsekwencji przed zawałem serca.

Czy w takim razie EPA+DHA omega-3 wywołują samoistne krwawienia w organizmie?

Spożywanie wysokich dawek EPA+DHA nawet do 8 g dziennie w żaden sposób nie wywołuje samoistnych krwawień. Twierdząc inaczej mijamy się z prawdą, ponieważ nie istnieje na to potwierdzenie w literaturze naukowej. Za to wiele badań potwierdza, że co prawda czas krzepnięcia nieznacznie się wydłużał (różnica ok.40 sekund, przed i po zastosowaniu EPA+DHA), ale nie miało to negatywnego wpływu na organizm ludzki. Nawet stosowanie EPA + DHA z lekami przeciwzakrzepowymi takimi jak aspiryna jest bezpieczne a nawet wskazane w celu ochrony organizmu przed wystąpieniem działań niepożądanych leku.

Nie bójmy się stosowania EPA+DHA omega-3, ponieważ są to fizjologicznie niezbędne substancje budulcowe naszego organizmu. Działają już na poziomie  genów. Oprócz właściwości przeciwzakrzepowych działają również przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, co świadczy o ich wszechstronności i działaniu na wielu poziomach organizacji organizmu. Dlatego należy dbać o ich właściwą podaż w postaci ryb i suplementów, pow. 2000 mg dziennie.

 
Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.