20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

4g kwasów omega-3 działają jako przeciwutleniacze - zwiększają o 20% proces usuwania wolnych rodników przyczynę większości chorób!

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Najnowsze badania sugerują, że korzyści zdrowotne jakie kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA niosą dla serca mogą być związane z ich zdolnością do zmniejszenia stresu oksydacyjnego.

Stworzenia oddychające tlenowo naturalnie produkują reaktywne formy tlenu (ROS), ponieważ odgrywają one ważną rolę w wielu funkcjach organizmu. Jednak nadmierna produkcja ROS pochodząca m.in. z palenia tytoniu, zanieczyszczeń, nadmiernego promieniowania słonecznego, wysokiej intensywności ćwiczeń lub po prostu ze starzenia się, może przerastać możliwości obrony antyoksydacyjnej naszego organizmu. Prowadzi to do stresu oksydacyjnego. Jest on związany ze zwiększonym ryzykiem powstawania różnych chorób, włączając nowotwory, chorobę Alzheimera i choroby układu krążenia.

Wcześniejsze raporty sugerowały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zwiększać poziom stresu oksydacyjnego, ponieważ są podatne na utlenianie. Nowe ustalenia opisane w Free Radical Research wskazują, że EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy) omega-3, mogą w rzeczywistości zmniejszać stres oksydacyjny poprzez zmniejszanie poziomu związków zwanych F2-izoprostanami.

Naukowcy z Uniwersytetu Western Australia i Uniwersytetu Montpellier (Francja) podają, że codzienne uzupełnianie tłuszczy poprzez spożywanie 4 g EPA lub DHA przez 6 tygodni było związane ze zmniejszeniem procesów utleniania o około 20 procent.

Naukowcy stwierdzili, że uzyskane dane są związane przynajmniej w części, z działaniem antyzapalnym i oczekiwanym zmniejszeniem liczby aktywnych leukocytów przez kwasy tłuszczowe omega-3.

 
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.