Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Wiadomości medyczne NucleVital®Q10

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Koenzym Q10 to związek naturalnie występujący praktycznie we wszystkich komórkach ciała ludzkiego, konieczny dla ich prawidłowej pracy. Jest odpowiedzialny za wytwarzanie niezbędnej do życia energii. Pobudza wzrost i regenerację komórek spowalniając procesy ich starzenia i obumierania. Działa także jako przeciwutleniacz, chroniąc w ten sposób komórki i stabilizując ich błony komórkowe.

Związek ten jest naturalnie produkowany przez komórki naszego organizmu. Niestety intensywność wytwarzania koenzymu Q10 u każdego człowieka zmniejsza się wraz z wiekiem. Do zaburzeń wytwarzania koenzymu Q10 dochodzi także wskutek złej diety, stresu i rozmaitych infekcji, oraz na skutek przyjmowania niektórych leków (statyn). Powstałe niedobory doprowadzają do zaburzeń wytwarzania energii i nadmiernej produkcji wolnych rodników, które niosą za sobą wiele niekorzystnych zmian. Jednym z obszarów funkcjonowania organizmu, w którym mogą uwidaczniać się niedobory koenzymu Q10 jest układ sercowo-naczyniowy (zaburzenia pracy serca i nadciśnienie). Ponadto niedobory tej cennej dla zdrowia substancji uwidoczniają się również na poziomie funkcjonowania skóry i są przyczyną zmian starzeniowych w niej zachodzących, takich jak wiotczenie, spowolnienie procesów odnowy komórkowej czy nawet pojawianie się zmarszczek. Dlatego też wyniki badań naukowych jednoznacznie wskazują, że suplementując naszą dietę odpowiednią ilością łatwo przyswajalnego koenzymu Q10 (min 100 mg dziennie) jesteśmy w stanie: wzmocnić wydolność mięśnia sercowego, zmniejszyć ryzyko incydentów arytmicznych nawet o 20%, obniżyć ciśnienie krwi nawet o 16 mm Hg, przeciwdziałać procesom starzenia i związanym z nimi zmianom (zmarszczki, wysuszenie skóry).

Przeczytaj cały artykuł>>

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Astaksantyna to niepodważalnie jeden z najsilniejszych nowoodkrytych bioaktywnych składników diety, niezbędnych dla zachowania zdrowia. Regularne zaopatrywanie organizmu w astaksantynę pozwala mu skutecznie obniżyć poziom niekorzystnych procesów utleniania i degradacji ważnych elementów komórkowych, zmniejszyć stany zapalne i obniżyć poziom trójglicerydów, a także właściwie wyregulować odpowiedź immunologiczną.

Å»yjemy w środowisku bogatym w tlen. Niestety, pomimo iż tlen jest nam niezbędny , posiada on też drugą, bardzo niekorzystną, twarz. Tworzy tzw. reaktywne formy m.in. wolne rodniki. Ich nadmiar powoduje stres oksydacyjny, który według wielu badań jest przyczyną starzenia się organizmu i rozwoju wielu schorzeń: chorób serca i układu krążenia, chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów. Jedyną skuteczną ochroną przez wolnymi rodnikami jest spożywanie odpowiednich ilości przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które maja zdolność do zmiatania (niszczenia) wolnych rodników. Astaksantyna to najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Według badań naukowych astaksantyna jako przeciwutleniacz jest 14 razy silniejsza niż witamina E, 56 razy silniejsza niż ß-karoten i aż 65 razy silniejsza niż witamina C.

Astaksantyna regularnie przyjmowana w dawce min 5 mg dziennie : przeciwdziała procesom starzenia i związanym z nimi zmianom (zmarszczki, wysuszenie skóry, piegi, plamy starcze, degradacja kolagenu), wzmacnia ochronę przed promieniowaniem UV, zmniejsza nasilenie stanów zapalnych, zwiększa siłę mięśni i przyspiesza ich regenerację, przeciwdziałania nowotworom, wzmacnia ochronę przeciw wrzodom żołądka wywołanym przez Helicobacter pylorii, wzmacnia poziom ochrony wątroby, serca, oczu, stawów i prostaty.

Przeczytaj cały artykuł>>

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Witamina D3 to jedna z najbardziej niedocenianych, a zarazem jedna z najistotniejszych dla zdrowia witamin. Ten związek, jak mało, który wykazuje ogromną skuteczność ponieważ działa na poziomie naszych genów. Wpływa na układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i kostno-szkieletowy, czyli najważniejsze układy gwarantujące zachowanie naszego zdrowia.

Wiele badań ostatnich lat potwierdziło nieznany do tej pory fakt wpływu witaminy D3 na hamowanie powstawania różnych typów nowotworów. Okazuje się bowiem, że spożywanie odpowiednich ilości wit. D3 w dłuższym okresie czasu i osiągany poprzez to jej wysoki poziom w osoczu zmniejsza ryzyko wystąpienia danych rodzajów nowotworów (np.: witamina D3 redukuje ryzyko rozwoju czerniaka skóry o 57%). W naszym organizmie występują ciągłe niedobory witaminy D3. Dotyczą one od 30% do 75% mieszkańców Europy. Tak więc i ty z całą pewnością należysz do tej grupy. Rekomendowane od 1989r. dawki witaminy D3 wynoszące 200-600 IU/d są zdecydowanie za niskie. Najnowsze dane medyczne zalecają zdrowym osobom (z niedoborem witaminy D3) spożywanie 2000-7000 IU witaminy D3 dziennie.

Odpowiedni jej poziom w organizmie jest niezbędny dla utrzymania dynamicznej równowagi i wysokiego potencjału zdrowotnego. Tylko w ten sposób będziemy mogli czerpać korzyści z jej prozdrowotnych działań, gdyż witamina D3 m. in.: uruchamia mechanizmy regulacji ekspresji 200 naszych genów, reguluje ciśnienie krwi powodując jego obniżenie nawet o 13 mm Hg (skurczowe) i o 6 mm Hg (rozkurczowe), hamuje sztywnienie naczyń krwionośnych i zapobiega ich wapnieniu oraz powstawaniu zmian miażdżycowych, zapobiega powstawaniu i zmniejsza patologiczne zmiany budowy serca (zmniejsza grubość ściany lewej komory serca o 10%), ogranicza nawet o 60 % ryzyko wystąpienia różnych typów nowotworów złośliwych.

Przeczytaj cały artykuł>>

 

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.