Suplementacja witaminy D2 powoduje obniżenie stężenia witaminy D3 we krwi!

Norwescy badacze odkryli ten zaskakujący fakt. Zaobserwowali oni, że u pacjentów otrzymujących 2000 j.m. witaminy D2 (forma pochodzenia roślinnego) dziennie stężenie aktywnej formy witaminy D (tj. witaminy D3) we krwi spadło o ponad 50% w ciągu ośmiu tygodni!

W przeciwieństwie do tego faktu suplementacja witaminą D3 (forma naturalna dla ludzi) jest korzystna u pacjentów otrzymujących 2000 j.m. tej witaminy dziennie: po 8 tygodniach stężenie witaminy D3 we krwi uległo podwojeniu.

A zatem pamiętajmy aby dostarczać organizmowi tych substancji, które są dla niego fizjologicznie niezbędne bo tylko z ich udziałem uruchomi prawidłowe procesy ochrony zdrowia i życia.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

 
  1. Ulrike Lehmann, Frank Hirche, Gabriele I. Stangl, Katja Hinz, Sabine Westphal, Jutta Dierkes. Bioavailability of Vitamin D2 and D3 in Healthy Volunteers, a randomised placebo-controlled trial. JCEM jc.2012-4287.
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.