Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Kwasy tłuszczowe omega-3 o 30% zmniejszają ryzyko arytmii.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Kwasy tłuszczowe omega-3, których najbogatszym źródłem są ryby morskie i inne owoce morza kolejny raz potwierdzają swoją wartość w poprawie jakości życia u ludzi.

Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie Circulation donosi, że kwasy omega-3, a w szczególności kwas DHA omega-3, mają wpływ na zmniejszenie ryzyka migotania przedsionków, czyli nieregularnych uderzeń serca (chroniczna arytmia) u osób starszych.

Przebadano ok. 3500 tys. pacjentów w wieku powyżej 65 lat. Zmierzono poziom kwasów tłuszczowych omega-3 w osoczu krwi. Osoby, które miały największy poziom tych kwasów we krwi miały o 30% mniejsze ryzyko chronicznych arytmii w stosunku do osób, u których zmierzono najmniejsze poziomy tych prozdrowotnych kwasów tłuszczowych.

Powinniśmy zatem codziennie dostarczać organizmowi kwasów EPA + DHA omega-3 w postaci wysokogatunkowej żywności i dobrej jakości suplementów diety. Jak udowodniono, każde zwiększenie poziomu EPA + DHA omega-3 w organizmie o 1% wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka migotania przedsionków w późniejszych latach życia o 9%.

 
  1. Wu et al. "Association of Plasma Phospholipid Long-Chain Omega-3 Fatty Acids With Incident Atrial Fibrillation In Older Adults". Circulation. 2012 Mar 6;125(9):1084-93.
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Osoby czytające ten artykuł czytały również:

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.