Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

EPA i DHA omega-3 - niezbędne substancje budulcowe każdego zdrowego organizmu.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Kwasy tłuszczowe EPA+ DHA omega-3 (nnkt - niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) to jedne z najważniejszych substancji budulcowych warunkujących uruchomienie w organizmie najsilniejszych procesów zdrowotnych. Określane są mianem budulcowych, ponieważ są niezastąpionym elementem konstrukcyjnym wszystkich komórek  organizmu człowieka.

Skuteczność korzystnego działania kwasów omega-3 na organizm zależy tylko i wyłącznie od właściwej ich dawki, która zmienia strukturę organizmu aby zaczął działać prozdrowotnie.

Jak podaje WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) kwasy omega-3 powinny stanowić 5 - 8 % dostarczanej dziennie energii, czyli 18 g codziennie w pożywieniu. Organizm człowieka najlepiej wchłania i wykorzystuje kwasy EPA+DHA z grupy omega -3 (ryby i owoce morza) dlatego to one powinny stanowić większość w dostarczanej puli kwasów omega-3. Na drugim miejscu jest kwas ALA omega-3 (olej lniany), który musi jednak przejść w organizmie konwersję do EPA i DHA.

Minimalna ilość EPA + DHA jaka jest w stanie uruchomić potencjał prozdrowotny organizmu to 2 gramy dziennie (to średnio 4 - 6 kapsułek w zależności od jakości oleju rybiego). Osoba z chorobą wieńcową serca, nadciśnieniem, arytmią czy miażdżycą, która wymaga uruchomienia wielu procesów naprawczych i regulacyjnych powinna zacząć dawkowanie od minimum 4 gram EPA + DHA omega-3 codzienne (to średnio 8-10 kapsułek oleju rybiego w zależności od jakości oleju rybiego).

Regularne stosowanie odpowiednich ilości EPA + DHA omega-3 przynosi organizmowi możliwość naturalnego wyregulowania procesów zdrowotnych, m.in.:

  • obniżenie stężenia trójglicerydów nawet o 40%
  • podniesienie poziomu dobrego cholesterolu HDL nawet o 13 %
  • poprawienie elastyczności naczyń krwionośnych nawet o 20 %
  • znaczne ograniczenie intensywności procesów zapalnych toczących się w organizmie
  • zmniejszenie tempa wzrostu blaszki miażdżycowej
  • przywrócenie skuteczności działania leków przeciwzakrzepowych
  • zwiększenie efektywności pracy naszego mózgu i zminimalizowanie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (m.in. Alzheimer, Parkinson, pląsawica Huntingtona, stwardnienie rozsiane oraz stwardnienie zanikowe boczne)
  • przywrócenie sprawności mechanizmów gospodarowania tłuszczami i węglowodanami i zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy 2 typu
  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia i rozwoju chorób nowotworowych
  • złagodzenie nasilenia objawów wielu schorzeń (m.in. reumatyzm, kamienie nerkowe, zespół ”suchego oka”)

Konsekwencją działań organizmu uruchamianych w obecności kwasów EPA+DHA omega-3 jest:

  • zmniejszone nawet o 40% ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca
  • zmniejszone nawet o 70% ryzyko zawału
  • znaczące polepszenie jakości naszego życia

Dlatego regularne dostarczanie do organizmu właściwej dawki tych cennych tłuszczy powinno stać się priorytetem każdej osoby, dla której własne zdrowie jest najważniejsze. Substancje te znajdują się jedynie w rybach i owocach morza, których spożycie jest niewielkie dlatego tak ważne jest aby uzupełniać codzienną dietę suplementami zawierającymi wysokiej jakości oleje rybie.

 
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Osoby czytające ten artykuł czytały również:

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.