Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 może zmniejszać o 74% ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i okrężnicy

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce W tym badaniu analizowano skład lipidów błon komórkowych erytrocytów u 74 osób z rakiem jelita grubego i okrężnicy (grupa badana) w porównaniu do 221 zdrowych osób dobranych pod względem płci i wieku stanowiących grupę kontrolną.

Badacze stwierdzili istotny związek między stężeniem kwasu dokozaheksaenowego (DHA) w błonach komórkowych erytrocytów a zmniejszeniem ryzyka wystąpienia nowotworu (74% redukcja przy porównaniu stężenia najwyższego z najniższym). Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention (Vol. 15, 1791–1798).

Zmniejszenie ryzyka wystapienia raka jelita grubego i okrężnicy wiązało się z spożywaniem ponad 1000 mg dziennie kw.tł. EPA i DHA. Wynika to z badania  stężenia tych kwasów w czerwonych krwinkach.

 
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Osoby czytające ten artykuł czytały również:

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.