Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

3g kwasów omega-3 hamuje rozwój insulinooporności tkanek, jednocześnie obniżając poziom trójglicerydów o 37%.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Kolejne badanie kliniczne, tym razem przeprowadzone we Włoszech, potwierdziło znany już od dawna fakt:

Regularne stosowanie kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3 w odpowiedniej dawce niezwykle korzystnie reguluje profil lipidowy oraz zmniejsza zjawisko insulinooporności, które może prowadzić do rozwoju cukrzycy 2 typu.

Nieprawidłowa dieta a przede wszystkim spożywanie nadmiaru niezdrowych tłuszczy podnosi poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Te z kolei w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i zwężania światła naczyń krwionośnych.

Bardzo często z przewlekłym podwyższeniem parametrów lipidowych jest nierozerwalnie związane zjawisko insulinooporności. W dużej mierze dotyka ludzi otyłych, których organizmy są przeładowane nadmiarem złych tłuszczy. Polega ono na niedostatecznej wrażliwości "otłuszczonych" tkanek organizmu na wydzielaną przez trzustkę insulinę. Jej zadaniem jest obniżanie poziomu cukru we krwi. Zjawisko insulinooporności prowadzi do stanu, w którym nawet duża ilość wydzielonej insuliny nie jest w stanie obniżyć poziomu cukru do wartości prawidłowych.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bolonii udowodnili, że można skutecznie przeciwdziałać tym niekorzystnym zmianom wprowadzając do swojej diety odpowiednie ilości kwasów EPA + DHA omega-3.

W przeprowadzonym badaniu wzięło udział ponad 160 pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu > 200 mg/dl i trójglicerydów > 150 mg/dl. Przez okres 6 miesięcy przyjmowali oni kwasy EPA + DHA omega-3 w dawce 3 gramy dziennie w postaci kapsułek.

Na samym początku jak i po 6 miesiącach stosowania kwasów omega-3 przeprowadzono szczegółowe badania krwi pod kątem poziomu lipidów i stężenia hormonów takich jak resystyna, adiponektyna, i RBP-4, będących wskaźnikami insulinooporności.

WYNIKI:
Sześciomiesięczna kuracja z użyciem 3 gramów kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie okazała się skuteczna w regulacji profilu lipidowego u pacjentów:

  • średni poziom trójglicerydów obniżył się o ponad 37 % ( 223 mg/dl ⇒ 142 mg/dl)
  • poziom cholesterolu całkowitego spadł o 8 % ( 237 mg/dl ⇒ 220 mg/dl)

Ponadto korzystnym zmianom uległy także parametry obrazujące insulinoporność (zaobserwowano spadek stężenia rezystyny o 21% i RBP-4 o 23% oraz wzrost stężenia adiponektyny o 16%) dzięki temu ograniczone zostało ryzyko rozwoju cukrzycy.

Dodatkowo wykazano, że u pacjentów po kuracji kwasami omega-3 znacznie poprawił się tzw. poposiłkowy profil lipidowy oraz stężenie glukozy a także wydzielanie hormonów regulujących insulinooporność.

WNIOSKI:
Dzięki temu, po spożyciu obfitego posiłku tłuszczowo- węglowodanowego, tkanki organizmu lepiej reagowały na insulinę i inne hormony, co przekładało się na ograniczanie występowania nagłych i ponad normę skoków stężenia glukozy, cholesterolu i trójglicerydów.

Wysycenie organizmu kwasami EPA + DHA omega-3 uruchomiło jego wewnętrzne mechanizmy regulacyjne, dzięki którym możliwe było przywrócenie stanu homeostazy (równowagi). A wszystko to przy zastosowaniu jedynie naturalnych substancji żywieniowych.

 
  1. Effects of n-3 PUFA on insulin resistance after an oral fat load. Giuseppe Derosa, Arrigo F.G. Cicero, Elena Fogari, Angela D'Angelo, Aldo Bonaventura, Pamela Maffioli, European Journal of Lipid Science and Technology 2011
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Osoby czytające ten artykuł czytały również:

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.