20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

Naukowcy alarmują! Potrzebujemy minimum 2000IU witaminy D3!

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Witamina D to ważny składnik naszego organizmu i to nie tylko z powodu jej korzystnego wpływu na metabolizm wapnia w kościach. Reguluje funkcje ponad 200 genów kontrolujących rozwój każdej komórki organizmu. Wykorzystywana jest przez nasz organizm jako substancja immunomodulująca i przeciwbakteryjna. Regeneruje neurony, zwiększa siłę mięśni, wspomaga komórki szpiku kostnego, zapobiega tworzeniu się agresywnych komórek.

Najnowsze dane naukowe zamieszczone w maju 2010 r. w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food Research mówią, że młode osoby powinny codziennie spożywać około 2000IU (50µg) witaminy D a starsze 5000IU (125µg), aby zdrowie swojego organizmu zachować na optymalnym poziomie.1

Ponadto wyniki najnowszych badań epidemiologicznych wskazują profilaktyczne działanie wysokich dawek witaminy D na obniżenie ryzyka wystąpienia: sezonowej grypy (wirus typu A) [1200IU/dzień]2, cukrzycy typu I [2000IU/dzień]3, nowotworów piersi i prostaty [1000IU/dzień]4, oraz terapeutyczne w leczeniu insulinooporności [1000IU/dzień]5 i atopowego zapalenia skóry [4000IU/dzień].6

A zatem od dziś powinniśmy zmienić standardy żywieniowe. Najlepszym i najbardziej przyswajalnym dla naszego organizmu źródłem witaminy D jest sardynka. Dla zapewnienia właściwej dziennej porcji witaminy D należy podjąć suplementację, najwyższej jakości , naturalnymi suplementami diety.

 
  1. Susan J. Whiting, Mona S. Calvo Correcting poor vitamin D status: Do older adults need higher repletion doses of vitamin D3 than younger adults? Mol. Nutr. Food Res. 2010, 54, 1-8
  2. Urashima M, Segawa T, Okazaki M, Kurihara M, Wada Y, Ida H. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1255-60. Epub 2010 Mar 10.
  3. Hypponen E, Laara E, Jarvelin M-R, Virtanen SM. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet. 2001;358:1500-3.
  4. Grant WB, Garland CF, Gorham ED.An estimate of cancer mortality rate reductions in Europe and the US with 1,000 IU of oral vitamin D per day.Recent Results Cancer Res. 2007;174:225-34. Review
  5. von Hurst PR, Stonehouse W, Coad J. Vitamin D supplementation reduces insulin resistance in South Asian women living in New Zealand who are insulin resistant and vitamin D deficient - a randomised, placebo-controlled trial.Br J Nutr. 2010 Feb;103(4):549-55. Epub 2009 Sep 28.
  6. Hata TR, Kotol P, Jackson M, Nguyen M, Paik A, Udall D, Kanada K, Yamasaki K, Alexandrescu D, Gallo RL. Administration of oral vitamin D induces cathelicidin production in atopic individuals J Allergy Clin Immunol. 2008 Oct;122(4):829-31.
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.