20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

Luteina i zeaksantyna - połączone siły w służbie dla zdrowia oczu.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Luteina i zeaksantyna naturalnie występujące w wielu roślinach, jak wykazują badania kliniczne i epidemiologiczne są nieocenione dla zachowania zdrowia oczu. Ze względu na źle zbilansowaną dietę, która nie dostarcza odpowiedniej ilości tych ważnych składników konieczna wydaje się ich suplementacja w celu utrzymania odpowiedniej kondycji oczu i ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu groźnych chorób.

Substancje te po spożyciu gromadzą się przede wszystkim w obrębie tkanek narządu wzroku szczególnie w plamce żółtej siatkówki oraz soczewce, pełniąc tutaj funkcję ochronną. Ich obecność wytwarza pewnego rodzaju filtr chroniący struktury oka przed niebezpieczną, zbyt wysoką dawką promieniowania widzialnego i UV. Ponadto oba barwniki charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki czemu chronią oczy przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Dane instytutów żywienia wskazują, że w populacji europejskiej ilość dostarczanej organizmowi luteiny w diecie wynosi 2,2 mg dziennie. Są to wartości zdecydowanie poniżej poziomu, który gwarantuje efektywne działania tego związku. Minimalną, skuteczną ilością, jak pokazują wyniki badań naukowych, jest 10 mg luteiny dziennie.

Dostarczając takie ilości luteiny można skutecznie chronić oczy i  dzięki temu:

  • zmniejszać efekt zmęczonych oczu po długotrwałej pracy przed monitorem komputerowym
  • ograniczać ryzyko rozwoju zwyrodnieniowego zapalenia plamki żółtej (AMD) nawet o 57%
  • zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy nawet o 35%

Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wyprodukować luteiny i zeaksantyny, dlatego należy sięgać po odpowiednią żywność , dietetyczne środki spoźywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP) oraz suplementy diety, które uzupełnią poziom tych istotnych dla zdrowia oczu substancji.

 
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.