20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

Kwasy tłuszczowe EPA i DHA omega-3 zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi o 14 %.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Rak piersi jest jednym z najczęstszych typów nowotworów. Dotyka przede wszystkim kobiet. Szacuje się, że jest on odpowiedzialny za blisko 16 % wszystkich zgonów powodowanych przez nowotwory.

Badania populacyjne  wskazują, na silny związek  diety i stylu życia z ryzykiem wystąpienia tego typu nowotworu. Jednymi  ze składników diety,  których spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi są kwasy tłuszczowe EPA + DHA omega-3 .

W czerwcu 2013 ukazała się publikacja naukowa będąca dużą metaanalizą  26 badań kohortowych obejmujących blisko 900 tys osób.  Jej wyniki wskazują, że u osób spożywających duże ilości kwasów tłuszczowych EPA + DHA omega-3  ryzyko rozwoju raka piersi jest o 14 % niższe niż u osób które spożywają ich niewielkie ilości lub wcale.

Dbajmy więc o to aby poprzez spożycie ryb, owoców morza oraz suplementację dostarczać jak najwięcej tych niezwykle ważnych dla zdrowia substancji.

  1. Intake of fish and marine n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of breast cancer: meta-analysis of data from 21 independent prospective cohort studies. Zheng JS, Hu XJ, Zhao YM, Yang J, Li D. BMJ. 2013 Jun 27;346:f3706.
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.