20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

Dieta śródziemnomorska wpływa na spowolnienie procesów starzenia się mózgu człowieka.

Ludzie, którzy spożywają dietę bogatą w ryby, owoce i warzywa (dieta śródziemnomorska) i jednocześnie ubogą w mięso mogą mieć większą objętość mózgu co przekłada się na lepsze jego funkcjonowanie w obszarze funkcji poznawczych i spowolnienie procesów starzenia się mózgu. Badanie, opublikowano w piśmie Neurologia.

Zasady diety śródziemnomorskiej: zwiększyć spożycie ryb w codziennej diecie, zwiększyć spożycie warzyw (w tym roślin strączkowych), zbóż pełnoziarnistych, owoców i orzechów; spożywać zdrowe tłuszcze (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (nnkt) EPA i DHA omega-3, skwalen, alkiloglicerole i jednonienasycone kwasy tłuszczowe) zawarte w rybach czy oliwie z oliwek, unikać tłuszczów nasyconych; pić umiarkowane ilości alkoholu, ograniczyć spożycie mięsa czerwonego i produktów mlecznych.

Zespół prowadzony przez Yian Gu z Uniwersytetu Columbia w Nowym Jorku, zeskanował mózgi ponad 650 osób. Stwierdzono, że osoby, których dieta zawierała co najmniej pięć z dziewięciu zasad śródziemnomorskiego stylu żywienia miały większą objętość mózgu od objętości mózgu osób, których dieta zawierała mniej niż pięć komponentów.

"Te wyniki są ekscytujące, ponieważ wykazują, że ludzie mogą samodzielnie zapobiec kurczeniu się mózgu i w efekcie jego starzeniu się, dzięki zdrowej diecie.” powiedział Gu.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce

Badacze stwierdzili, że ta różnica w wielkości mózgu jest odpowiednikiem około pięciu lat jego starzenia.

Szczegóły badania:
Badacze przeprowadzili badanie przekrojowe, w którym wykorzystali wysokiej rozdzielczości rezonans magnetyczny (MRI). Testy przeprowadzono u 674 starszych osób dorosłych bez objawów demencji. Średnia wieku wynosiła 80 lat. Informacje na temat diety zebrano za pomocą kwestionariusza żywieniowego. Pomiary MRI dotyczyły: całkowitej objętości mózgu (TBV), całkowitej objętości istoty szarej (TGMV), całkowitej objętości istoty białej (TWMV), średniej grubości warstwy korowej (MCT) i objętości obszarowej lub CT.

Zespół ustalił, że ludzie, którzy stosowali się do większości zasad diety śródziemnomorskiej mieli objętościowo rozmiar mózgu średnio o 13,1 ml większy niż ci, którzy nie stosowali tej diety. Po bliższym przyjrzeniu się temu zjawisku naukowcy odkryli, że rozmiar zależał w głównej mierze od dwóch zaleceń: jedzenia większej ilości ryb i spożywania małej ilości mięsa.

Wniosek:
Jedzenie powyżej 100 - 150 g ryb tygodniowo i poniżej 100 g mięsa tygodniowo może ochronić mózg przed utratą komórek nerwowych równą około trzech, czterech lat starzenia się tego organu - powiedział Gu.

Dlaczego akurat jedzenie ryb wpływa na opóźnienie procesu starzenia mózgu?

Ponieważ ryby zawierają jedną z najważniejszych substancji budulcowych mózgu nnkt DHA grupy omega-3. Jest on fizjologicznym budulcem wszystkich błon komórkowych i nerwów, buduje 60% struktur kory mózgowej. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania mózgu. Niezbędny jest organizmowi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i zdolności umysłowych. 2g nnkt DHA+EPA (równiez fizjologiczny budulec błon komórkowych) omega-3 codziennie chronią mózg przed starzeniem.1 Aby zapewnić ich stałą podaż we właściwych naukowo udowodnionych ilościach, dietę bogatą w ryby należy uzupełniać specjalistyczną żywnością medyczną.

 
  1. Z.S. Tan, W.S. Harris, A.S. Beiser, R. Au, J. J. Himali,et al. "Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging". Neurology Volume 78, Number 9, Pages 658-664.
  2. Healthy Mediterranean style diet could block brain ageing. http://www.nutraingredients.com/Ingredients/Omega-3s-Nutritional-oils/Healthy-Mediterranean-style-diet-could-block-brain-ageing
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.