20 lat badań naukowych nad ratowaniem zdrowia i życia Organizmu Człowieka

  • 44 wieloośrodkowe badania naukowe u Pacjentów   • 51 ekspertyz i opinii naukowych   • 5 000 pisemnych opinii Pacjentów

1.5g EPA i DHA omega-3 zmniejsza o 23% ryzyko powstania kamieni nerkowych.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Naukowcy z Uniwersytetu w Marburgu w Niemczech wykazali w swoim najnowszym badaniu klinicznym, że przyjmowanie odpowiedniej dawki kwasów EPA+ DHA omega-3 zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych i tym samym rozwoju kamicy nerkowej.

Głównym materiałem budulcowym kamieni nerkowych jest szczawian wapnia. Związek ten normalnie obecny jest w ludzkim moczu. Kiedy jednak jego stężenie wzrasta nadmiernie to po przekroczeniu stanu nasycenia ulega on wytrąceniu z roztworu w postaci kryształków tworzących kamienie nerkowe. Istnieje wiele czynników mogących przyczyniać się do nadmiernego wzrostu stężenia tego związku w kanalikach nerkowych, m.in. nieodpowiednia dieta, pobieranie małych ilości płynów, praca w suchym i gorącym środowisku czy też zaburzenia mechanizmów kontrolujących jego stężenie w moczu.

Niemieccy naukowcy w przeprowadzonym w 2010 roku badaniu udowodnili, że wprowadzanie do swojej diety kwasów EPA+DHA omega-3 powoduje spadek stężenia szczawianu wapnia w moczu.

15 zdrowych osób biorących udział w tym badaniu przyjmowało przez okres 30 dni 1,5 grama EPA+DHA omega-3 dziennie. Przed jak i po zakończeniu eksperymentu zmierzono u wszystkich uczestników ilość szczawianu wapnia wydzielanego dobowo do moczu.

WYNIKI:
Okazało się, że po 30 dniach przyjmowania 1,5 grama EPA + DHA omega-3 dziennie, nerkowe wydzielanie szczawianu wapnia spadło średnio o ponad 23%.

WNIOSKI:
Zmniejszenie ilości wydzielanego szczawianu wapnia oznacza jego mniejsze stężenie w moczu i tym samym mniejsze ryzyko powstawania zbudowanych z niego kamieni nerkowych.

Naukowcy sugerują, że uzyskany prozdrowotny efekt kwasów omega-3 wynika z faktu, że substancje te w naturalny sposób zmniejszają aktywność białek transportowych, uczestniczących w procesie wydzielania szczawianów do światła kanalików nerkowych dzięki czemu ograniczają znacząco możliwość krystalizacji szczawianów.

W świetle wyników kolejnego badania widać wyraźnie jak cenne dla zachowania zdrowia mogą być naturalne substancje budulcowe naszego organizmu takie jak kwasy EPA+DHA omega-3. Stosowanie ich w odpowiedniej ilości wspomaga utrzymanie homeostazy i sprawnej pracy całego organizmu.

 
  1. Effect of n-3 fatty acid supplementation on urinary risk factors for calcium oxalate stone formation. Siener R, Jansen B, Watzer B, Hesse A. J Urol. 2011 Feb;185(2):719-24.
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.