Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

2000IU witaminy D3 chroni układ moczowy przed inwazją chorobotwórczych drobnoustrojów.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Jak pokazują wyniki nowego badania klinicznego szwedzkich naukowców z Uniwersytetu Karolinska, regularne przyjmowanie odpowiednich dawek witaminy D podnosi potencjał antybakteryjny naszego organizmu i jest szczególnie ważne w przypadku walki z zakażeniami układu moczowego.

Zakażenia te powodowane przez bakterię E. Coli, ze względów anatomicznych i fizjologicznych są dość częstą przypadłością, dotykającą kobiety w okresie pomonopauzalnym.

Badacze ze Szwecji udowodnili, że u kobiet, które przyjmowały 2000IU witaminy D dziennie przez okres 12 tygodni, nastąpiły korzystne zmiany w funkcjonowaniu tkanki nabłonkowej budującej pęcherz i przewody moczowe. Najważniejszym zaobserwowanym efektem była wzmożona produkcja naturalnego przeciwbakteryjnego białka - katelicydyny. Sama suplementacja diety witaminą D nie spowodowała samoistnego wzrostu produkcji katelicydyny jednak w momencie, kiedy komórki nabłonka dróg moczowych kobiet przyjmujących witaminą D zostały wystawione na działanie E. coli, nastąpił w nich znaczący ponad 300% wzrost ekspresji tego przeciwbakteryjnego, niszczącego drobnoustroje białka.

Oznacza to, że dzięki witaminie D, nasze komórki w obliczu kontaktu z chorobotwórczą bakterią zyskały możliwość produkcji "naturalnego antybiotyku" oraz szybszej i efektywniejszej eliminacji zagrożenia ze strony drobnoustrojów.

 
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.