Zapytaj eksperta

Newsletter

Strona główna

Aktualna zawarość koszyka

Twój koszyk jest pusty

12 - 18mg astaksantyny codziennie obniża trójglicerydy o 25%, podnosi HDL o 15%, podnosi adiponektynę o 20%.

Zdrowie Odpornosc Mlodosc Serce Najnowsze badania pokazują, że codzienne uzupełnianie diety w astaksantynę może znacząco podwyższać poziom HDL (dobrego cholesterolu we krwi) i obniżać wysoki poziom trójglicerydów u osób z łagodnymi zaburzeniami poziomu lipidów.

Astaksantyna wspaniały karotenoid:

Astaksantyna jest związkiem z grupy karotenoidów substancji, które są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających (usuwają z naszego organizmu szkodliwe rodniki, powodujące choroby i przyspieszające starzenie). Astaksantyna jest prawdopodobnie najsilniejszym z przeciwutleniaczy.

Jest 75 razy silniejsza od kwasu α-Liponowego, 550 razy silniejsza niż zielona herbata i aż 6000 razy silniejsza niż witamina C1. Najnowsze badania donoszą, że astaksantyna pomaga w prewencji zaburzeń sercowo-naczyniowych.

Hipertrigicerydemia (podwyższony poziom trójglicerydów) i niski poziom HDL są związane z występowaniem syndromu metabolicznego, zbioru czynników zwiększających ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu-2. W Polsce według wyników badania NATPOL PLUS u ponad połowy dorosłych Polaków stwierdza się zaburzenia w obrębie lipidów.2

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersyteckiego Szpitala Kashiwa Jik w Japonii i Fuji Chemical Industry udowodniło, że astaksantyna może znacząco obniżać ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu-2 przez regulacje poziomu trójglicerydów i cholesterolu HDL.

Badanie trwało 12 tygodni. Uczestników podzielono na cztery grupy, przyjmujące: 0, 6, 12, 18 mg astaksantyny. Po zakończeniu badania w grupach osób, którym podawano odpowiednio 12 i 18 mg astaksantyny dziennie zaobserwowano 25 i 24 % spadek ilości trójglicerydów. W grupach osób, którym podawano odpowiednio 6 i 12 mg astaksantyny dziennie poziom cholesterolu HDL podniósł się o 10 i 15% w stosunku do wartości początkowej. W grupach 12 i 18 mg zaobserwowano również większe stężenie adiponektyny, hormonu białkowego biorącego udział w przemianach glukozy i kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach. Wzrost ponad 20 % w grupie 12 mg na dobę i od 15 do 20 % w grupie 18 mg.

Podsumowanie:
Jak mówią autorzy, potrzebne są większe badania aby sprawdzić dokładne mechanizmy działania astaksantyny, ale już teraz możemy powiedzieć że codzienne suplementowanie odpowiednią dawką astaksantyny może uchronić nas przed rozwojem zaburzeń sercowo-naczyniowych.

Źródło:
Atherosclerosis Volume 209, Issue 2, Pages 520-523 "Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia" H. Yoshida, H. Yanai, K. Ito, Y. Tomono, T. Koikeda, H. Tsukahara, N. Tada

 
  1. Nishida, Y, Yamashita, E, and Miki, W. Wyniki zaprezentowane na 21 st annual Meeting on Carotenoid Research held at Osaka, Japan on September 6 & 7, 2007
  2. Sulicka J, Fornal M, Gryglewska B, Wizner B, Grodzicki T "Selected cardiovascular risk factors in primary care patients" Arterial Hypertension 2006, vol. 10, no 5, pages 370-376
« Zobacz poprzedni artykuł Zobacz następny artykuł »

Osoby czytające ten artykuł czytały również:

Uwaga

Ta strona jest przeznaczona dla specjalistów!

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) Nr 432/2012 z dn. 16 maja 2012 oraz Rozporządzeniem nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006r. z uwagi na zawarte na stronie wyniki badań, treść tej strony przeznaczona jest dla lekarzy, farmaceutów, dietetyków i osób zawodowo zajmujących się żywieniem.

Strony firmy MARINEX zawierają rzetelne informacje, oparte na wynikach badań naukowych przeprowadzanych głównie u ludzi, dotyczące roli jaką pełni odżywianie w funkcjonowaniu organizmu człowieka.